Choď na obsah Choď na menu
 


"Cibuľové ponožky"

 

Trápi vás chrípka či nachladnutie? Vyskúšajte zázračné cibuľové ponožky.

 

O liečivých účinkoch cibule ste sa už na našich stránkach mohli dočítať vo viacerých článkoch. Dnes vám prinášame trik, ktorý vám zaručene pomôže, ak sa neviete zbaviť chrípky, nachladnutia, zahlienenia a podobne. A to nie je všetko. Postup, ktorý si opíšeme dodá vášmu telu energiu. A to už v priebehu jednej noci.

 

Čo je to vlastne cibuľa

Všetci vieme – je to plodina, ktorá nás rozplače a bez ktorej by sme si nevedeli predstaviť množstvo jedál. Z medicínskeho hľadiska patrí cibuľa medzi zázračné plodiny, ktoré by mali byť každodennou súčasťou našej stravy. Vedeli to už v starej Číne, kde cibuľu nazývali „čističom tela i duše“.

Dnes vieme, že hoci sa cibuľa skladá až z 89% z vody, jej pevné zložky sú hotovým herbárom zdravia. Patrí medzi silné prírodné antibiotiká. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, K a má veľa bielkovín, cukrov, minerálnych látok (patrí sem najmä draslík, vápnik, fosfor, sodík, železo, síra, fluór). Najviac silice (nositeľ antibakteriálneho účinku cibule)obsahuje šalotka. V cibuli je i mnoho bioflavonoidov (najmä vo fialovej, hnedej, červenej a žltej – podstatne menej ich je čisto bielych odrodách) a zložky stimulujúce srdcovú činnosť. Flavonoidy pôsobia antioxidačne, znižujú krvný tlak, rozširujú cievy, pôsobia antioxidačne, podporujú účinok vitamínu C pri chorobách dýchacích ciest vrátane zápalu pľúc. Cibuľa obsahuje substancie, ktoré predchádzajú infarktu tak, že rozpúšťajú krvné zrazeniny – tromby. Celkovo sa dá povedať, že cibuľa udržuje srdce a cievy v dobrom stave a zaručuje im mladosť. Cibuľa má silné antibakteriálne účinky, zabraňuje infekciám, odbúrava pozostatky dusíka, podporuje krvný obeh aj činnosť obličiek, zabraňuje zhusteniu krvi, udržiava hladinu cholesterolu v prijateľných hodnotách, hydratuje unavenú a suchú pokožku, pomáha pri poruchách spánku, dovolí nám lepšie dýchať a to nielen cez deň. Ale tiež v noci, pre obsah fytoncídov zmierňuje poruchy trávenia, vyháňa baktérie z čreva a upokojuje nervy. Účinne látky cibule pomáhajú vykašliavaniu nahromadeného hlienu. Cibuľa obsahuje látky vyvolávajúce radosť (endorfíny) a reguluje produkciu stresových hormónov. Tieto fakty by vo vás mohli vyvolať dojem, že cibuľa je zázračná plodina. Nemýlite sa. Je.

 

Zázračné cibuľové ponožky

Je na večnú škodu, že dnes nám naše zdravotné minimum diktujú v mnohých prípadoch farmaceutické firmy, ktoré masívnymi reklamnými kampaňami útočia na naše obidve hemisféry a my pri každom zakašľaní radšej poslušne odcupkáme do najbližšej lekárne, aby sme minuli peniažky na niečo o čom vieme len toľko, že „ten chlap“ z reklamy už po pár kvapkách nekašľal... Pritom naše staré a prastaré mamy poznali lieky, ktoré nestáli veľa, nepredávali sa v lekárňach a dávala im ich príroda sama. Cibuľové ponožky medzi takéto ľudové liečivá patria. Prečo ponožky? Po tisícročia vieme, že ľudské chodidlo obsahuje reflexné body, spojené s vnútornými orgánmi nášho tela. Na stimuláciu týchto bodov sa najčastejšie využíva masáž, no v našom prípade bude na tieto body pôsobiť cibuľa. A to na všetky naraz. Ponožkový trik sa aj dnes považuje za jeden z najúčinnejších, ktorý preukázateľne dokáže zatočiť s neduhmi, akými sú chrípka a prechladnutie. No významne pôsobí aj na iné ochorenia a duševné stavy. Cibuľové ponožky majú totiž silný čistiaci efekt. Uvoľňujú hlien a spoľahlivo zmiernia bolesti. Ich výnimočnosť spočíva v tom, že cez reflexné zóny na chodidlách môžu rozvinúť účinok na celé telo. A to dokáže máloktoré liečivo. Príprava cibuľových ponožiek vôbec nie je náročná, ani zložitá. Ani vám nezaberie veľa času. Ako na to? Rozkrájame nadrobno jednu veľkú cibuľu. Rozložíme ju na ľanovú alebo bavlnenú šatku (resp. na dve, ktoré môžeme nahradiť bavlnenými vreckovkami), roztlačíme ju a ohrejeme na obrátenej pokrievke hrnca, v ktorom sa varí voda. Pozor! Cibuľu nikdy neohrievame v mikrovlnnej rúre, lebo sa už po pár sekundách zničia významné vitamíny a liečivé zložky. Okrem toho potrebujeme, aby zahrievaním cibuľa nevyschla, preto je najideálnejší spomínaný hrniec a pokrievka hore dnom. Šatky si dajte na chodidlá tak, aby sa pokrájaná cibuľa dotýkala chodidiel. Natiahnite si hrubé ponožky cez nohy a udržujte ich v teple. Mali by ste ich mať po celú noc. Ráno si nohy umyte v teplej vode a dôkladne vysušte uterákom. Vtedy už určite pocítite, že sa cez noc stalo niečo zvláštne. Neveríte? Tak to vyskúšajte. Cibuľové ponožky naozaj fungujú a ich účinok je  tisíckrát lepší, ako neustále napchávanie sa antibiotikami.