Choď na obsah Choď na menu
 


Ako liečiť COVID 19 doma

Ako liečiť koronavírus doma?

 

 

Nie každý stav končí v nemocnici, niekto ho zvláda iba s miernymi príznakmi, ktoré takto môžete liečiť doma. Čo radí lekár, ktorý sa stará o pacientov s koronavírusom.

 

Oddych a vitamíny - sú kľúčom k liečbe?

Nikdy nevieme, ako naše telo na COVID-10 zareaguje. Čo je kľúčom k úspešnému vyliečeniu sa z koronavírusu? Každému zaberá niečo iné, no základ je dostatok vitamínov a samozrejme odpočinok.

Kým ešte donedávna sme nemali dostatok informácii o liečbe, dnes sa už lekári snažia čo najviac informovať ľudí o tom, ako zvládnuť liečbu doma. Kedy je ešte stav zvládnuteľný bez odborníkov a v akom prípade je potrebné vyhľadať pomoc a ísť do nemocnice?

Tentokrát cenné rady zverejnil primár interného oddelenia v NsP Považská Bystrica Milan Kulkovský, ktorý na svojej FB stránke pravidelne prináša dôležitú osvetu. Prečítajte si jeho rady, ako liečiť koronavírus doma. 

 

Ako na Covid-19 doma?

Občanov s Covid-19 by som mohol rozdeliť do troch skupín:

Bezpríznakoví: tí šťastnejší, našťastie väčšina, bez liečby, prípadne podpora imunity. Potreba podpory imunity je všeobecná, bez ohľadu na to, či tu Covid je alebo nie je

Mierne príznakoví: tí, ktorí ochorenie pociťujú, no nelimituje ich tak, aby museli byť hospitalizovaní

Ťažko príznakoví: ich stav vyžaduje hospitalizáciu, kyslíkovú liečbu, špeciálnu medikamentóznu liečbu, v najťažších prípadoch umelú pľúcnu ventiláciu, prípadne pri dostupnosti ECMO (v jednoduchosti, mimotelové okysličovanie krvi)

V nasledujúcich bodoch sa budem venovať liečbe tých, ktorí patria do druhej skupiny. Prvú preskočím, tretia je v rukách odborníkov. Liečba spočíva predovšetkým v ovplyvňovaní a zmierňovaní príznakov ochorenia. Tí, ktorí ste Covid prekonali, kľudne v diskusii pridávajte rady, ktoré vám v boji pomohli.

Horúčka: pri nižších teplotách nie je podávanie antipyretík, liekov proti horúčke, potrebné. Po liekoch siahame pri výstupe nad 38stC. Najmä na jar sa čo-to popísalo o paracetamole (Paralen), v doporučených dávkach ho ale môžete kľudne používať. Aj v nemocniciach je štandardom.

Okrem neho môžete použiť Novalgin alebo Ibuprofen (ružová súčasť nejednej kabelky). Na ibuprofen (Ibalgin) by si mali dávať pozor “žaludkári”, jeho časté používanie môže skončiť krvácajúcim vredom. Paralen nie je vhodný u tých, ktorí sa denne venujú “slovenskej hádzanej”, teda nadmernej degustácii alkoholu. Nezabúdajte ani na “babské recepty”, zábaly,...

Kašeľ: voľnopredajných liekov na kašeľ, ktorý je prevažne suchý, dráždivý (informácia pre lekárnika), je kopec. Z reklám na vás volá taký či onaký -tusin. Niekedy pomôže Codein, najmä na noc.

Na internete nájdete množstvo zaručených receptov. Vo všeobecnosti ale platí, že zázraky nemôžete čakať okamžite. Niekomu pomôže Fenistil. Nazi kombináciu bieleho alkoholu a Bromhexinu nedoporučujem. Ak dostanente chuť na miešaný nápoj, po vyliečení si dajte radšej Mojito alebo po otvorení hraníc Sex on the Beach.

Podpora imunity, vitamíny: zvýšený príjem všetkých písmen z vitamínovej abecedy neuškodí. Michal Dávid dlhodobo doporučuje Céééčka, Dr. Bukovský okrem Listerinu D-čko, selén a zinok. Bez sarkazmu, vyššie uvedené určite pomôžu. V lekárni vám iste poradia pri kúpe mnohých imunopodporných prostriedkov.

Tekutiny: horúčka, strata chuti, vyšší vek spojený s absecnciou pociťovania smädu = dehydratácia. Pite veľa. Tekutín. Nealkoholických. Čistá voda, čaje, občas minerálky, polievky, vývary. Starší ľudia smäd nepociťujú, aby 

ste si boli istí, že prijali dosť tekutín, nechajte im pri lôžku fľašku a sledujte, či z nej ubúda. Núkajte im ich radšej v menších množstvách a častejšie. Dehydratácia zabíja. Pomôcť môžu fľašky určené pre kojencov, so slamkou.

Antibiotiká: nepatria k liečbe chrípky, vírusových ochorení a teda ani Covid-19. A teda nie, lekár, ktorý vám odmietne predpísať antibiotiká, nie je zlý, ale naopak. Uvažuje.

Kľud: to, čo platí pri chrípke, pomôže aj pri Covid-19. Treba ich vyležať. Uvoľnite sa, ľahnite si. Upratovanie, rúbanie dreva, porážka oviec a prasiat počká. Stratili ste chuť, aj tak by ste si dobroty neužili. S nevyhnutnými prácami vám iste niekto pomôže. Ak aj nie, svet sa nezrúti. Z cintorína to určite neurobíte.

Čo pomôže: Váčšina z vás už asi chorá bola. Ak sa cítite veľmi zle, ťažko sa vám dýcha, máte vyčerpávajúce horúčky, ktoré nedokážete stlmiť, odovzdajte sa radšej do rúk odborníkov. Nie každé vyšetrenie lekárom a prípadne i na urgentnom príjme musí skončiť hospitalizáciou.

Nepovažujem za nevyhnutné vyzbrojiť sa oxymetrami, ktoré vás môžu zbytočne vystaršiť, predsa len, ani Aliexpress nie je zárukou kvality. Ak užívate lieky od tlaku, viete, že je vhodné, občas si tlak premerať. Horúčky s dehydratáciou môžu viesť k poklesu tlaku, vtedy si kľudne niektoré lieky prechodne vysaďte.

Ak užívate lieky na odvodnenie, diuretiká, ich užívanie je tiež na zváženie. Úprava chronickej liečby by za ideálnych podmienok mala byť konzultovná s lekárom. Ohrozenými skupinami sú pravdaže diabetici, onkologickí pacienti, tí s chronickým srdcovým zlyhávaním, pacienti užívajúci lieky ovplvyňujúce imunitu, kortikoidy,...vo všeobecnosti starší ľudia.

Na záver: snažte sa udržať pri zmysloch. Myslite, čítajte, smejte sa, rozprávajte sa. Žite. Dodržujte R-O-R. Ak môžete, podporte tých, ktorých činnosť je obmedzená. Objednate si pizzu vo vašej obci, objednajte si jedlo z reštaurácie. Ak si to môžete dovoliť, nakupujte, pokiaľ je to možné, cez internet.

Tí, ktorí ste nezadaní, na fcb používajte foto bez rúška, nikto si nekúpi mačku vo vreci, na diskotéke sa teraz nestretnete, socializovať sa skôr, či neskôr, musíte. Píšte básne, romantické poviedky, nahrávajte videá, hovorte vtipy, vymyslite podcasty, kašlite na politikov, postavte búdky pre vtáčikov,...spolu to dáme," píše trošku aj humorne doktor Kulkovský.

 

Kedy sa už obrátiť na pomoc lekárov?

V prípade ľahšieho priebehu sa dá koronavírus naozaj zvládnuť aj doma a väčšina mladých ľudí môže určite potvrdiť, že mali ľahší priebeh. Avšak, nie všetci patria k tým šťastným a treba rozlišovať. Najmä starší ľudia a ľudia s rôznymi ochoreniami by situáciu nemali podceňovať.

Lekár  Slavomír Šuch, ktorý sa stará o pacientov s koronavírusom spísal v rámci dôležitej osvety niekoľko bodov, ktoré by mohli pomôcť v istej miere každému z nás, obzvlášť tým, ktorí máme doma starších, chorých či rizikových. 

Čo je najdôležitejšieho sledovať a dokedy sa dá koronavírus zvládať bez lekárov a keddy už treba volať? Kto je najviac ohrozený koronavírusom?

1. Vo veku nad 75 rokov, každý rok navyše ich riziko fatálneho konca znásobuje.

2. Chronické srdcové zlyhávanie, vyžadujúce trvalú odvodňovaciu liečbu, zvlášť, ak pacient už má za sebou epizódu zlyhania srdca s liečbou v nemocnici.

3. Obézni seniori , aj neseniori, s BMI nad 35. Ak máte napr. viac ako 110 kg a výšku menej ako 180, už tam patríte.

4.Pacienti s demenciou, Alzheimerovou chorobou, neuvedomujúci si svoj stav .

5. Pacienti trvalo pripútaní na lôžko.

6. Pacienti s chronickými pľúcnymi ochoreniami ako napríklad astma, bronchitída, sarkoidóza, ktorí už majú zníženú funkciu pľúc.

7. Cukrovkári s rozvinutými komplikáciami.

8. Pacienti po cievnych mozgových príhodách s trvalými následkami.

9. Všetci pacienti s onkologickým aktívnym ochorením v liečbe, alebo na udržiavacej liečbe.

10.Pacienti s cirhózou pečene v štádiu zlyhávania jej funkcií.

11. Pacienti po prekonaní pľúcnej embólie, alebo s poruchou zrážania krvi v zmysle zvýšenej zrážanlivost.

12. Pacienti s oslabenou imunitou, či pacienti chronicky užívajúci kortikoidy.

13. Všetci tí, ktorí majú kombináciu už uvedených stavov, alebo jeden z nich v pokročilom štádiu sú v násobne vyššom riziku ťažkého priebehu.

 

Kedy volať RZP/ RLP?

- Pri zhoršení vedomia,

- viacdňovom pretrvávaní teploty nad 38 st C,

- poklese saturácie krvi O2 pod 90 %, - podstatnom znížení množstva moču a

- pretrvávajúcej hypotenzii ( pokles Tlaku krvi ) na nizke hodnoty, obvykle pod 100 mmHg systolickeho tlaku ( ten prvý ) ,

- pri výrazných, alebo náhle vzniknutých prejavoch dušnosti u pacienta, ktorý takéto prejavy nemal.

- pri zrýchlení dychovej frekvencie nad 20/min

- pri kolapse

Vtedy treba kontaktovať lekára ( RZP, RLP, tel. č. 112) a zvážiť intenzívnu liečbu v nemocnici.

Priebeh koronavírusu rozhodne netreba zľahčovať a ak si nie ste poradiť, kontaktuje lekára telefonicky a ten vám poradí. Toto ochorenie je špecifické v tom, že sa jeho priebeh dokáže zmeniť vo chvíli a jeden deň sa môžete cítiť dobre, na druhý sa stav zhorší tak, že bude potrebná hospitalizácia. Situáciu určite nepodceňujte a ak sa necítite dobre, konajte. 

A samozrejme, myslite aj tých, s ktorými žijete doma. Infikovaní nakazia približne polovicu členov svojej domácnosti. Ako sa správne chrániť? Čo robiť doma, aby ste nenakazili aj ostatných?

 

 

Zdroj: www.najmama.aktuality.sk