Choď na obsah Choď na menu
 


MUMIO - zázračná sila prírody

 

MUMIO - zázračná sila prírody

 

Slovo mumio doslova znamená „ochraňuje telo pred chorobou“ alebo „telo uchovávajúce“.

Čo je vlastne mumio?

Prvé zmienky o mumiu sú staršie ako 3000 rokov. Z nich je jasné, že mumio sa tešilo veľkej obľube najmä v Perzii, Babylone a Egypte, ale liečili ním aj v Grécku, Ríme a v Ázii. Samotné slovo mumio, niekedy písané aj ako Mumjo, Mumijo, Mumyo, má pravdepodobne slovný preklad z gréckeho jazyka – znamená „telo uchovávajúci“. Je to názov, ktorý sa používa v západnej civilizácii. Tibeťania nazývajú Mumio „barak šun“ (Brogshaun), v preklade horský olej, Indovia „Shilajit“, a Arabský ekvivalent znie Chafiz-al-Adžsod alebo Arakul džibal – horský pot. V indických posvätných knihách – védach sa píše, že mumio bolo ako farmaceutikum používané už Sumermi. Veľa zmienok nájdeme v lekárskych spisoch ako Sušruta-Samhita,Čcaraka-samita, a v čínskej Knihe o obtiažnych problémoch. Vedomosti o mumiu a jeho aplikácii sa uchovávali v tajnosti, odovzdávali sa v rodinách vysoko postavených lekárov iba ústnym podaním z otca na syna. Známy grécky filozof a liečiteľ Aristoteles skúmal účinky mumia na ľuďoch a zaznamenal rôzne spôsoby jeho aplikácie. V jeho práci pokračoval i jeho žiak Alexander Veľký. Perzský lekár a filozof Avicenna popísal v 12. storočí mumio ako dokonalý a komplexný liečebný prostriedok, ktorý dokáže vyliečiť nielen žalúdočné vredy, ale povzbudzuje zmysly a uľahčuje dýchanie. Tieto znalosti potvrdil i perzský lekár Shirasi v knihe Pokladnica liekov. Okrem spomenutých účinkov píše o pozitívnom vplyve Mumia na nervový systém, srdce, obehový systém, tráviaci trakt a lieči ochorenia ženských orgánov. Podľa Mohammeda Tabíba, mumio rozpustené v mrkvovej šťave posilňuje a obnovuje plodnosť u žien i mužov. Detí sa dočkali aj celkom neplodné ženy. Od 17. storočia sa mumiu venovalo mnoho lekárov, liečiteľov a vedcov, o čom svedčí veľké množstvo anglických, nemeckých, francúzskych a najmä ruských spisov, štúdií a prírodovedeckých publikácií.

Fakty a teórie

Vedecký výskum mumia  začal okolo roku 1950. Najďalej pokročila Čína, potom Spojené štáty americké, bývalý  Sovietsky zväz, Irán a India. Je zaujímavé, že zatiaľ čo naši predkovia prijali existenciu a účinky mumia ako fakt a využívali jeho skvelé vlastnosti, súčasná veda sa trápi stále jedinou otázkou – ako mumio vzniká?

Teórií je veľa, niektoré sú celkom neuveriteľné. Jedna, pomerne nová teória sa pravdepodobne blíži k pravde najviac, je veľmi všeobecná: Mumio – to sú organické pozostatky fauny a flóry, ktoré sa v priebehu tisícročí premiesili a spojili s anorganickými skalnými minerálmi. Je to iba teória, aj keď všetci sa zhodujú na tom, že náleziská majú tieto spoločné vlastnosti: lokality sú vystavené dlhodobému intenzívnemu slnečnému žiareniu, nachádzajú sa v nadmorských výškach od 3500-5000 m n.m. a nie sú znečistené činnosťou človeka. Geologický vek horniny, ani jej typ nemajú vplyv na kvalitu mumia. Najkvalitnejšie mumio je z Kirgizska.

Tibeťania nazývajú Mumio „barak šun“ (Brogshaun), v preklade horský olej, Indovia „Shilajit“, a Arabský ekvivalent znie Chafiz-al-Adžsod alebo Arakul džibal – horský pot.

Aké je dobré mumio?

Očistené od prímesí má mumio čiernu farbu, na povrchu je lesklé. Konzistenciou sa podobá asfaltu. Skoro okamžite sa rozpúšťa telesným teplom. Má výrazne horkú nezameniteľnú chuť a charakteristickú zvláštnu vôňu. Veľmi ľahko sa rozpúšťa vo vode, ale v liehu sa nerozpustí. Jemný sediment musí byť po rozpustení minimálny. Z chemického hľadiska je mumio prírodná zmes organických a anorganických látok. Skladá sa z 26 stopových prvkov, 10 oxidov kovov, aminokyselín, steroidov, fosfolipidov, radu vitamínov, éterických olejov a ďalších biologicky aktívnych látok. Slovo mumio doslova znamená „ochraňuje telo pred chorobou“ alebo „telo uchovávajúce“. V oblastiach, kde sa rozkladala Perzská ríša je pojem mum dodnes používaný ako označenie rastu. Mumio nemá nič spoločné s múmiami (mumia vera aegyptiaca), s látkou, ktorá je zmesou prášku z múmií, konzervovanej asfaltom a živicou. Táto látka sa používala k zastaveniu krvácania.

Náleziská mumia sa nachádzajú vysoko v horách Ázie, z geografického hľadiska tvorí cez toto pohorie pás. Miestni ľudia mumio zbierajú v jaskyniach a v skalných trhlinách, v ťažko dostupných miestach vo výške 3000 m nad morom. Skupina zberačov mumia sa vydáva do hôr na niekoľkotýždňovú cestu, ktorej výsledkom je niekoľko ruksakov surového mumia. Keďže zber mumia je pre týchto ľudí jediným zdrojom príjmu, umiestnenie nálezísk mumia zatajujú a informácie o lokalitách si predávajú z otca na syna. Mumio sa vyskytuje na stenách a stropoch jaskýň alebo v trhlinách v podobe malých stalaktitov, ktoré svojim tvarom pripomínajú slzy (preto názov „Slzy hôr“).

Očistené od prímesí má mumio čiernu farbu, na povrchu je lesklé. Konzistenciou sa podobá asfaltu.

Mumio nie je svetlé – pokiaľ má mumio správnu čistotu, sú tablety vždy tmavé – v rôznych odtieňoch čiernej farby. Výnimkou je kombinácia múmia s inými zložkami (propolis, sladké drievko). Potom sú tablety hnedé.

Mumio nemá formu malých častíc – Mumio nie je nutné uzatvárať do liekových toboliek (často farebných alebo nepriehľadných) alebo ho dávať do fľaštičiek, ktoré majú zafarbené sklo či plast. Výsledkom správnej technológie očisťovania je tableta v priesvitnom pláte na vylúpnutie.

Mumio nie je tekutina – Mumio netreba stabilizovať, samo vydrží pri izbovej teplote minimálne tri roky pri nezmenených vlastnostiach. Nie je teda nutné kupovať rôzne roztoky, na vodnej alebo inej báze. Roztok v požadovanej koncentrácii si pripravíte sami v priebehu niekoľkých minút. Stačí vám čistá voda a samotné mumio. Roztok však nie je možné skladovať príliš dlho, preto si pripravte len také množstvo, ktoré dokážete v najbližších dňoch spotrebovať. Pokiaľ nie je možné presvedčiť sa o sfarbení, lesku a homogenite tabliet aspoň pohľadom, nemá zmysel za taký výrobok dávať peniaze. Mumio nie je lacné.

Zhrnutie – Mumio je iba jedno, rozhodujúca je jeho čistota, ktorej zodpovedá aj cena. Existujú aj mumiá, ktorých cena sa pohybuje vysoko nad hranicou 5€ za jednu tabletku. Jeho účinky sú však veľmi intenzívne a na slovenskom trhu ho nenájdete.

Adaptogén

Mumio je veľmi  silný adaptogén s excelentnými  vlastnosťami. Aby bolo možné látku zaradiť medzi adaptogény, musí spĺňať tieto kritériá:

  • musí byť ABSOLÚTNE netoxická a z hľadiska vplyvu na organizmus ÚPLNE neškodná na funkciu jedinca musí mať priebežný blahodárny vplyv
  • zvyšuje odolnosť a obranyschopnosť organizmu proti pôsobeniu rôznych stresových situácií fyzického, psychického či chemického charakteru
  • normalizuje telesné funkcie bez ohľadu na existujúci (aj chorobný) stav

Aj keď sa to nezdá, tieto nároky sú skutočne veľmi  vysoké. Na rozdiel od liekov, ktoré mávajú vedľajšie účinky, musia adaptogény vyvolávať blahodárny vplyv na organizmus bez jeho narušenia alebo poškodenia. Iba veľmi málo látok má adaptogénne vlastnosti a len niektoré z nich tak silné ako mumio.

V dnešnej dobe je možné kúpiť mumio vo forme tabliet alebo čípkov, ktoré sa zavádzajú do konečníku alebo do pošvy. Aj keď vlastnoručná príprava čípkov a roztoku zaberie viac času, vrelo ju odporúčame. Takto vždy viete, z akej čistej suroviny tvoríte. Výsledný efekt za to stojí. Mumio nevyvoláva žiadne toxické, ani iné vedľajšie účinky ani pri dlhodobom užívaní.

Mumio obsahuje vápnik, draslík, sodík, hliník, železo, horčík, fosfor, bór, mangán, síru, vanádium, zlato, striebro, meď, kobalt, berýlium, stroncium a vo forme prímesí tiež exotické prvky ako irídium, zirkónium, yttrium, ytterbirum, európium, skandium, telúr, gálium, gadolínium, idnium a rubídium.

Mumio netreba stabilizovať, samo vydrží pri izbovej teplote minimálne tri roky pri nezmenených vlastnostiach.

Základné možnosti využitia mumia:

- dopĺňa hladinu minerálnych látok, stimuluje rezervy organizmu
- zvyšuje telesný a duševný výkon, dodáva energiu, zvyšuje potenciu
- športovci nazývajú Mumio – „elixírom rekordov“, pretože pomáha organizmu znášať veľkú fyzickú záťaž
- zvyšuje odolnosť proti bakteriálnym a vírusovým infekciám, ničí stafylokokov, streptokokov a iné choroboplodné baktérie
- pomáha pri rôznych typoch zápalov, napr. zápal slizníc, žalúdka, čriev, ďasien, mandlí, rôzne tzv. skryté zápaly, hemoroidy...
- posilňuje imunitný systém, dodáva silu a energiu prirodzeným spôsobom
- zlomeniny – skracuje čas zrastania zlomených kostí (2 až 2,5 krát), posilňuje krehké kosti
- v prípade vykĺbenín, narazenín, natiahnutých väzov urýchľuje hojenie týchto poranení
- zabraňuje vzniku a rozvoju osteoporózy (rednutiu kostí) - podporuje správne vstrebávanie a ukladanie vápnika do kostí, posilňuje kosti, odstraňuje ich krehkosť a tým zabraňuje vzniku zlomenín (najmä u starších ľudí)
- pomáha pri paradentóze - zabraňuje úbytku kostnej hmoty a zápalu ďasien, čo sú 2 hlavné príčiny vzniku ochorenia
- prírodné antibiotikum - urýchľuje liečenie infekciíí akéhokoľvek pôvodu (vírusy, baktérie)
- kožné choroby, popáleniny
- chorenia obvodového nervstva, predovšetkým zápaly nervov
- ochorenia obehového ústrojenstva – posilňuje obehové ústrojenstvo a srdce, obnovuje procesy krvotvorby
- choroby tráviaceho ústrojenstva – rýchlo likviduje otravy a pomáha pri nechutenstve, obnovuje mikroflóru v tráviacom systéme
- chorenia horných dýchacích ciest (chronické ochorenia, nádcha, kašeľ, angína) a tuberkulóza, ktorých liečbu skracuje až trikrát
- chráni organizmus pred reakciami na náhle výkyvy tlaku
- odstraňuje negatívne následky užívania liekov, ožiarenia a chemoterapie
- znižuje svrbenie po hmyzom bodnutí
- znižuje bolesť zubov
- pomáha pri paradentóze
- podporuje vylučovanie škodlivých chemických zlúčenín a ťažkých kovov z tela
- je výborný adaptogén
- chráni telo pred pôsobením toxických a rádioaktívnych látok a nepriaznivých vplyvov vonkajšieho prostredia
- vie si poradiť aj s astmou, alergiami, anginou pectoris či koktavosťou
- má spevňujúci vplyv na svalovú hmotu a telesnú stavbu (športovci, silové vytrvalostné disciplíny)
- posilňuje telesnú a duševnú odolnosť voči stresu, úžasne zvyšuje mentálne schopnosti
- má antioxidačné účinky – spomalenie procesu starnutia a degenerácie tkanív a orgánov

 

Preventívna Mumiová kúra, podľa hesla : Lepšie je chorobám predchádzať, ako ich liečiť.

Bolo dokázané, že ľudia, ktorí absolvujú mumiovú kúru 2-3 krát do roka, boli menej náchylní na infekčné ochorenia, než tí, ktorí mumio nebrali vôbec. Aplikáciou múmia sa znižuje náchylnosť k infekciám v oblasti krku, nosa a uší; dochádza k výraznému zníženiu rizika vzniku infekcie močových ciest.

Stimulačný účinok mumia na imunitu je založený na mnohostrannom komplexe účinkov, ktoré nešpecificky posilňujú imunitný systém ako celok.

Preventívna kúra trvá 40 dní – 3 krát 10 dní s 5 dňovými prestávkami. Ak chcete kúru zopakovať,  je potrebné dodržať prestávku 20 dní. Odporúčané dávkovanie podľa váhy človeka: 30kg – 0,5 tablety, 60kg – 1 tableta, 90kg – 1,5 tablety. V praxi to znamená, že napr. dospelý človek o hmotnosti 50-60 kg užíva 1 tabletu denne,  80-90 kg 1,5 tablety denne ráno na lačno (0,5 tablety na „každých“ 30kg). Deťom do 30 kg 0,5 tablety denne.