Choď na obsah Choď na menu
 


PROKRASTINÁCIA - čo je to?

 

Prokrastinácia

 

V poslednom čase sa začína čoraz častejšie objavovať tak trocha nové slovo prokrastinácia. Ešte pred pár rokmi o ňom nikto nevedel. O čo teda ide? Ide o nové slovo, ktoré označuje stav, kedy by sme mohli konať, ale otáľame.

 

 

Definícia prokrastinácie

Prokrastinácia znamená odkladanie či odsúvanie úloh a povinností na neskôr. Nemusia to byť vždy nepríjemné úlohy, či povinnosti. Čoraz častejšie odsúvame aj príjemné veci a namiesto akcie robíme niečo iné. Žiaľ, často to iné je niečo málo užitočné a málo zábavné. Niekto by povedal, že predsa tu ide o jasnú lenivosť, tak načo zavádzať nové slovo?

 

Ak sme leniví, je to pomerne špecifický emocionálny stav. V danej chvíli sa nám nič nechce. To je lenivosť. Niekde sedíte a nechce sa vám ani len vstať. Prokrastinácia môže mať aj takú formu. Prokrastinácia však väčšinou znamená, že robíte niečo iné, než by ste mali, alebo chceli robiť. Inými slovami, nie ste pasívni ani leniví. Na niečom pracujete. Len to nie je to, čo by to malo byť.

 

Myslím si, že za prokrastináciu v mnohom podporuje aj dnešná doba.

· V dnešnom svete sme všetci tlačení do výkonu, výsledkov.

· No a ak ich máme, tak sme tlačení do lepšieho výkonu. Lepších výsledkov.

· Dosiahli ste ich? Takže sa očakávajú ešte lepšie výsledky.

Jednoducho, sme zameraní na trvalý rast. Teraz nechcem polezmizovať, či je trvalý rast možný (nie, nie je) a či by, keby možný bol, mal zmysel (nie, nemal). Venujme sa tomu, že doba nám umožnila neuveriteľne veľa príležitostí.

· Ak viete, môžete hneď z obývačky podnikať, písať knihy, skladať hudbu, viesť konferenciu na druhej strane planéty, zarábať, míňať peniaze…

· Ak to neviete, môžete sa to hneď začať učiť. Najlepšie svetové univerzity ponúkajú on-line vzdelanie.

Toľko možností a príležitostí! Bola by veľká hlúposť nevyužiť ich. A čo neraz robí človek, z ktorého by mohol byť moderný Leonardo Da Vinci? Prokrastinuje. Krásne slovo popisujúce nečinnosť maskovanú náhradnou činnosťou.

· Mohli by ste začať maľovať obraz. No teraz nemôžete, pretožete "kontrolujete" statusy na sociálnej sieti.

· Mohli by ste začať podnikať. Máte nápad aj prostriedky. Vy však namiesto toho stále opravujete chyby na nefungujúcom predošlom projekte.

· Mohli by ste napísať nový článok na váš firemný či osobný web. Momentálne však pozeráte veľmi zábavné video, v ktorom sa pes vozí na robotickom vysávači.

To všetko sú situácie, ktoré by sme mohli označiť ako prokrastináciu.

 

 

Nechávate si veci na poslednú chvíľu?

Táto črta je vlastná mnohým z nás. Asi má najbližšie k lenivosti. Ak sa nám do niečoho nechce, radšej robíme niečo iné. Nechať si však prácu na poslednú chvíľu je riskantné. Zbytočne budete v strese.

Niektorí ľudia si vedia disciplinovane sadnúť a spraviť prácu ihneď. Aj keď termín bude až o pár dní. To je ideálny stav, pretože potom majú pokoj a práca je v poriadku a hotová.

Myslím si, že ak "trpíte" tým, že odsúvate veci až na poslednú možnú chvíľu, je to asi povahová vlastnosť. Budete s tým asi veľmi ťažko bojovať. Keby ste aj chceli, nechali by ste si aj tento boj až na poslednú chvíľu.

Riešenie: ak je to povahová črta, skúste s pomocou kouča, alebo psychológa o veci častejšie rozmýšľať. Hľadajte spôsoby, ako zmeniť termíny tak, aby vás to donútilo začať pracovať v rozumnejšom čase. Obávam sa, že táto forma prokrastinácie patrí k tomu najnepríjemnejšiemu. Ťažko je bojovať proti niečomu, čo je našou vlastnosťou. Dá sa to, ale je to ťažké.

 

 

Neviete si vybrať z viacerých možností?

Už v úvode som naznačil, že doba dáva veľa príležitostí. Veľa možností v rozhodovaní však znamená problém. Človek sa nevie rozhodnúť a často sa nakoniec nerozhodne vôbec. Ako príklad môžem popísať môj vlastný problém. Mám viacero webov na rôzne témy. Ráno by bolo vhodné sadnúť si a aspoň na jeden z nich napísať aspoň jeden článok. Ale na ktorý? Výsledkom je, že často nenapíšem žiadny článok.

Akonáhle sa máme sústrediť na viacero cieľov, rozbíja sa naša pozornosť na menšie kúsky.

· Ani jeden z viacerých cieľov potom nerealizujeme naplno. Tak to potom zvyčajne aj vyzerá.

· Veľké percento energie sa míňa na prepínanie pozornosti z cieľa na cieľ.

· Zrýchli sa čas vyhorenia.

Riešenie: Boj proti tejto forme prokrastinácie je aspoň teoreticky jednoduchý.

· Mechanická spravodlivosť: pondelok riešte A, utorok B, stredu C… Alebo sa to dá deliť podľa hodín a podobne.

· Náhodný výber. Úlohy si očíslujte. Hoďte si kockou a najbližšiu hodinu riešte úlohu, ktorá vyšla.

Týmto spôsobom vám náhoda, alebo štruktúra môžu vnútiť zjednodušenie. Nemusíte sa rozhodovať čo robiť, úloha je z viacerých možností vybratá.

 

 

Keď je úloha väčšia, než sa zdá možné.

Častou príčinou prokrastinácie je aj veľkosť úlohy. Dáte si za cieľ vytvoriť niečo veľké a rozsiahle. Keď si to potom predstavíte, uvedomíte si, že je to asi tak na rok práce. To môže značne demotivovať. Vaše podvedomie vám začne našepkávať výhovorky:

· ešte to treba lepšie premyslieť,

· viac sa na to pripraviť,

· dnes netreba začať, pri tak veľkej úlohe jeden deň nezaváži,

a podobne. Jednoducho na veľkej úlohe sa nezačína pracovať. Čím dlhšie to odkladáte, tým nereálnejšie sa vám bude zdať, že sa to vôbec dá dosiahnuť.

Riešenie v tomto prípade je pomerne jednoduché. Úlohu treba rýchlo rozkrájať na menšie časti. Ak chcete napísať knihu, je to práca na pár mesiacov. To sa väčšine nádejných autorov zatmie pred očami. Ale čo tak sadnúť si a napísať niekoľko odsekov textu? To sa dá zvládnuť aj denne. Po pár mesiacoch tú knihu máte. Ani to nebolí.

 

 

Príjemné teraz verzus príjemné potom.

Prokrastinácia často vzniká práve tak, že uprednostníme okamžitý zisk pred budúcim. Jeden z Murphyho zákonov hovorí:

Ak chcete niečo spraviť, najskôr musíte spraviť niečo iné.

Aj tento zákon vlastne vysvetľuje naše otáľanie. Napríklad, chceli by ste robiť hudbu na počítači. To je činnosť tvorivá a príjemná. Čiže mali by ste sa na ňu tešiť a nie je to žiadna nepríjemná povinnosť. Naopak. Koníček, ktorý chcete robiť. Ako je potom možné, že to ešte nerobíte? Murphyho zákon. Než by ste mohli začať, je potrebné naučiť sa aspoň základy, ako sa robí hudba na počítači. Aj keď to nie je nič extrémne ťažké, nestačí letmo si preletieť nejaký krátky článok na internete. Nutnosť naučiť sa robiť to, čo chcete robiť vám môže stáť v ceste, ako robiť vlastný koníček.

Je totiž príjemné teraz sa vyhnúť nepríjemnému štúdiu manuálu. Príležitostí čo teraz robiť je veľa. A tak namiesto toho, aby ste zvládli teóriu, radšej sa budete zabávať inak.

 

 

Čo robiť proti prokrastinácii?

Asi najdôležitejším je začať. Vedieť pomenovať, že existuje nejaké odkladanie, odsúvanie. Ak viete vypozorovať, že práve teraz prokrastinujete, je to dobrý začiatok. Na úvod preto hľadajte spôsob, ako by ste si začali evidovať, čo práve teraz robíte. Ak sa viete "pristihnúť pri čine", je to ideálne.

Ak vám počítač, alebo nejaký budíček bude pravidelne dávať otázku “čo práve teraz robíš?”, môže to pomôcť. Ak už tretí raz po sebe odpoviete, že trčíte na Facebooku, môže vám to dôjsť. Niektorí totiž navrhujú, aby sa Facebook premenoval na Prokrastinácia.

Keď už si uvedomíte, že práve prokrastinujete, môžete to zastaviť. Položte si otázku prečo odsúvate nejakú zmysluplnejšiu činnosť. Možno preto, že neviete kde začať. Možno sa vám zdá úloha priveľká. Možno sa vám nechce. Možno sa neviete rozhodnúť, ktorá úloha by mala byť prvá.

Vždy to ale celé začína a končí pri motivácii. Ako veľmi chcete, alebo musíte dosiahnuť výsledok? Pretože práve motivácia vám v tom pomôže.

· Ak veľmi chcete, prekonáte lenivosť, prekážky aj námahu.

· Pokiaľ sa vám príliš nechce, nedosiahnete nič.

S motiváciou teda súvisí aj zameranie. Čím viac cieľov si postavíte, tým menej motivácie vám na každý zostane. Nakoniec nedosiahnete nič. Preto býva výhodnejšie zamerať sa na jediný cieľ a na tom systematicky pracovať.

 

 

 

Prokrastinácia  (z latinského pro crastinus – na zajtrajšok) je označenie pre chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr (na zajtra). Treba však podotknúť, že ide o psychickú záležitosť, na rozdiel od lenivosti, ktorá je fyzická.

 

Prokastináciou sa označuje nechuť človeka vykoknávať dlhodobejšie a súvislo určitý druh práce.
Ako ste uvedli: "V mode je prokastinácia."

Človek si stavia nesplniteľné ciele, nie je schopný ich naplniť, pretože mu chýba vnútorné chcenie , chuť do práce!

V čistom zmysle- slovo prokastinácia -znamená výraznú a chronickú tendenciu odklladať plnnenie svojich úloch, najčastejšie papierovačiek , alebo činností, ktoré sú pre istého človeka psychicky náročné, pretože sú to pre neho nepríjemné úlohy, odkladá ich na poslednú chvíľu.

Prokastinácia je nebezpečná pre duševné zdravie!. U takéhoto človeka prichádzajú stavy úzkosti. Je kontraproduktívna, zbytočná a zdržuje okolie a aj jedinca.

Prokastnácia zo stavov úzkosti môže prejsť v stres, pocit viny v psychickú krízu a k strate produktivity.
Prokrastinácia je však do určitej miery normálne chovanie človeka.!!

Chronická prokrastinácia môže byť príznakom vážnej mentálnej poruchy.

Tým, že ľudia majú strach hľadať pomoc, pôsobia pre okolie aj to najbližšie , že sú leniví, s nízkou silou vôle alebo malými ambíciami!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: - Internet

           - YouTube