Choď na obsah Choď na menu
 


COVID 19 a naša postava

COVID 19 sa podpísal aj na našich postavách

 

Strach spôsobil, že úzkosť zaháňame chutným, avšak menej zdravým jedlom. Výčitky odháňame ďalším sústo. Chce to zmenu. Zmeňte prístup. Nie k iným, ale k sebe. Skúste s tým predsavzatím vstúpiť do Nového roka.

Podľa uverejneného výskumu BBC až 48 percent Britov tvrdí, že počas lock downu pribrali. V tomto náročnom období plnom neistoty je náročné zostať pokojný kdekoľvek na svete. Výskum realizovala inštitúcia King's College London a Ipsos MORI, zúčastnilo sa ho 2 254 ľudí.

Takmer polovica (48%) počas COVID krízy pribrala a pociťovala viac úzkosti alebo depresie ako zvyčajne. Takmer tretina (29%) začala požívať alkohol vo väčšom množstve ako pred krízou. Pramení však prírastok na váhe z úzkosti? 

„Úzkosť a stres u ľudí zvyšuje potrebu jesť častejšie vo väčšom množstve,” hovorí odborníčka na výživu Priya Tew. Avšak prezentované dokonalé telo na internete strach z malého prírastku na hmotnosti zvyšujú riziko úzkosti.

Stres si kompenzujeme niečím malým. Na základe prezentovaných dokonalých tiel cítime výčitky svedomia. Sme na seba prísne. K negatívnemu sebavnímaniu napomáhajú najmä sociálne siete, kde ľudia neustále komentujú svoju postavu.

Ako zmena stravovania z dôvodu dostupnosti potravín a zmien životného štýlu, ovplyvňuje našu váhu? Pozitívny prístup pomôže znížiť stres a znížiť váhu. Urobte si radosť viacerými spôsobmi.

 

Znížiť stres môžete pomocou zdravej stravy

1. Jedlo môže priniesť radosť. Do stravovania radšej niečo pridajte, ako by ste z neho mali odstrániť obľúbenú menej zdravú potravinu. Namiesto prísnej diéty, ktorá bude zdrojom stresu, si naplánujte ďalšiu porciu ovocia, ktorá vás poteší. Ak zabudnete nevadí. Aj zajtra je deň.

2. Začnite s malými zmenami. Darmo si stanovíte plán plný zásadných zmien do týždňa, ak ho nedodržíte. Lepšie je zamerať sa  na jednoduché veci, ktoré sa dajú spraviť tu a teraz. Ak niečo fungovalo  v minulosti, bude aj dnes.

3. Postoj k jedlu odráža mechanizmus zvládania úzkosti alebo pocitu sebaúcty alebo vlastnej hodnoty. Podľa svojich stravovacích návykov si mnohí povedia „Musím robiť správne kroky podľa plánu. Práve teraz prišiel čas na zmenu.”

Za normálnych okolností by to asi fungovalo. Nič v tejto dobe nefunguje normálne. Nedá sa robiť to isté, čo predtým, zmeny však musia byť pomalé, aby boli trvalé. Nejedzte ovocie a zeleninu, lebo musíte, ale preto lebo máte na zdravú stravu chuť. Všetci prežívame občas smútok a stres.

V tejto chvíli si urobte radosť aj čokoládovým koláčom. Ak sa budete týrať vetou „Nemala by som jesť ten čokoládový koláč“, budete mať na neho ešte väčšiu chuť. Môžete podľahnúť a zjete ho viac, ako by ste si dali prvý kúsok. Jedlo nesmie byť odmenou ani trestom. Môžete si dopriať malý kúsok koláča, dajte si však k nemu aj ovocie.

4. Doprajte si aj čokoládu. Čokoláda a zelený čaj dokážu zázraky. Mnohí z nás radi veríme na zázraky. Štúdia profesora rastlinnej a mikrobiálnej biológie De-Yu Xie,, na North Carolina State University dávajú nádej, že túto krízu môžeme zvládnuť pomocou dvoch chutných potravín.

Chemické zlúčeniny v zelenom čaji a čokoláde dokážu zabrániť replikácii určitých enzýmov v nových bunkách koronavírusu. Táto štúdia bola publikovaná v časopise Frontiers. Zelený čaj je zázrakom celkovo pre život. Obsahuje antioxidanty a tie môžu pomôcť zhodiť kilogramy.

5. Pripomeňme si, v tele máme dva druhy tukov: biely tuk a hnedý tuku. Biely tuk je ten “zlý”  a objavuje sa pri priberaní. Hnedý tuk pomáha pri chudnutí. Hnedý tuk, aj keď je v tele v oveľa menšom množstve, je metabolicky aktívny a spaľuje kalórie. stojí za vyskúšanie?

 

Cvičte s radosťou

Všetko závisí od vášho postoja. Vyhovárate sa, že doma cvičiť nemôžete? Veru, dá sa cvičiť aj doma. Začnite rozmýšľať problémovo. Skúste prejsť z bodu : „Nebudem môcť ...“ k postoju „Ako sa to dá, tu a teraz?“

Môžete si ísť zabehať, vytiahnuť bicykel. Obľúbené športy môžete sledovať na internete. Vyhľadajte si videá trénera online, ktorý vám bude vyhovovať a pravidelne cvičte. Cvičenie môže zvýšiť endorfíny.

Zmeňte svoje cvičebné očakávania. Kľúčom k minimalizácii pocitov úzkosti je mať súcit sám so sebou. Stanovte si nové ciele, ktoré sú jemné a viac realistické pre vašu súčasnú situáciu. Nemusíte precvičiť celé video za jeden deň najmä, ak začínate.

Nemusíte cvičiť hodinu bez prestávky presne podľa videa. Namiesto toho cvičte 15 minút, a k tomu sa prejdite po 15 minút po raňajkách, na obed a večer. Čerstvý vzduch prečistí hlavu a podporí duševné zdravie.

 

 

 

Zdroj:  www.diva.sk