Choď na obsah Choď na menu
 


Antioxidanty / Voda a pitný režím

A N T I O X I D A N T Y

 

Antioxidanty sú látky, ktoré vychytávajú voľné radikály. Voľné radikály môžu poškodiť zdravé bunky a narušiť ich štruktúru.

Zdroje antioxidantov

Antioxidanty sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine. Nachádzajú sa aj v iných potravinách, vrátane orechov, obilnín, mäsa, v niektorých druhoch hydiny a v rybách. Nižšie uvedený zoznam popisuje zdroje antioxidantov.

Beta-karotén

Nachádza sa v mnohých potravinách, ktoré sú oranžovej farby. Patria sem sladké zemiaky, mrkva, tekvica, marhule a mango. Beta-karotén je prítomný taktiež v listovej zelenine – špenát, kel, zelená listová zelenina.

Luteín

Luteín je antioxidant, ktorý je bohato zastúpený v listovej zelenine, v špenáte a kely. Luteín je spájaný s pozitívnym účinkom na oči.

Lykopén

Lykopén je antioxidant, ktorý sa nachádza v paradajkách, vodnom melóne, marhuliach, ružovom grepe, v pomarančoch a ďalších potravinách.

Selén

Selén je súčasťou antioxidačných enzýmov. Hlavné potravinové zdroje selénu sú potraviny rastlinného pôvodu, ako je ryža, pšenica. Množstvo selénu v pôde, ktoré je rozdielne v jednotlivých regiónoch, určuje množstvo selénu v potravinách pestovaných v danej krajine.

Vitamín A

Potraviny bohaté na vitamín A sú pečeň, sladké zemiaky, mrkva, mlieko, žĺtky a syr mozarella.

Vitamín C

Vitamín C možno nájsť vo vysokom množstve v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, v obilí, hovädzom mäse, hydine a v rybách.

Vitamín E

Bohaté zdroje vitamínu E sú mandle, oleje, pšeničné klíčky, kukurica, sója, orechy, brokolica a iné.

 

 

 

 

 

Voda a pitný režim

voda-2.jpg

 

Význam vody pre človeka

Človek prežije dlhšie bez potravy ako bez vody. Človek prežije bez vody 7-10 dní, bez potravy prežije až 60-90 dní. Ak organizmus stratí viac ako 20% vody, nastáva smrť.

Voda a jej funkcie

Voda má pre človeka množstvo dôležitých funkcií. Voda je stavebným materiálom pre ľudské telo, udržiava vlhkosť, riadi tok energie, reguluje telesnú teplotu človeka a zúčastňuje sa mnohých reakciách.

Dehydratácia

Ak sa nedodrží správny pitný režim, nastáva dehydratácia organizmu. Príznakmi sú smäd, suchý jazyk a sliznica, hypotenzia, tachykardia, oligúria až anúria, znížený turgor kože a psychické zmeny až šokový stav.

Pitný režim

Pitný režim predstavuje najdôležitejšiu úlohu v rovnováhe medzi príjmom a výdajom tekutín. Je to pravidelné dopĺňanie tekutín, ktorých straty vznikajú počas celého dňa pri bežných činnostiach ale hlavne pri náročnejších činnostiach. Pri nesprávnom pitnom režime môže nastať záporná vodná bilancia. Príjem vhodných tekutín by mal byť rozdelený rovnomerne počas celého dňa.

Pravidelný pitný režim by sa nemal zanedbávať u malých detí, ktoré sú najcitlivejšie na nedostatok vody a u starých ľudí, ktorí často zabúdajú na to, že majú pravidelne piť. Nakoľko sa voda metabolizuje aj z prijatej potravy, je dôležité prijímať aj dostatok potravy.

Veľmi rizikovou skupinou, ktorá je ohrozená známkami dehydratácie, sú ťažko fyzicky pracujúci ľudia a ľudia, ktorí pracujú v horúcich pracovných podmienkach – baníci, pekári. Taktiež zvýšenie fyzickej aktivity pri športe vedie k zvýšeným stratám tekutín z organizmu, ktoré musia byť hradené dostatočným množstvom tekutín a musí sa zabrániť známkam dehydratácie. Pravidelný pitný režim je dôležitý aj pri vzniku rôznych ochorení, ktorými sú hnačky a horúčkovité stavy. Na správny pitný režim treba dbať aj pri diabete, vysokom krvnom tlaku, chorobách obličiek.

Iontové nápoje

Iontové nápoje sú vhodné pri väčšej záťaži pri vrcholovom športe alebo napríklad pri záchranárskych prácach. Glukóza v iontovom nápoji aspoň čiastočne obnoví vyčerpané zásoby glykogénu vo svaloch, ióny sodíka a chloridov pomôžu zadržať v organizme dodanú vodu a ióny draslíka, prípadne vápnika a horčíka zabránia svalovým kŕčom.

 

voda---deti.jpg

 

Pitný režim školských detí

 

Správny pitný režim je dôležitý u detí, ktoré navštevujú školu. Bolo dokázané, že správny pitný režim počas vyučovania zlepšuje koncentráciu detí pri vyučovaní, zlepšuje psychický aj fyzický stav dieťaťa a znižuje pocity úzkosti a strachu.

Vhodné nápoje pre deti

  • kontrolovaná pitná voda
  • ovocné alebo bylinkové čaje
  • ovocné šťavy
  • vitaminizované nápoje

Nevhodné nápoje pre deti

  • nápoje typu cola (kofeinizované nápoje s obsahom cukru)
  • nápoje obsahujúce chinín
  • malinovky s vysokým obsahom cukru, konzervačných prísad a farbív
  • silný čierny čaj
  • alkoholické nápoje

Nápoje

Ideálny nápoje na uhasenie smädu by mal mať teplotu 8-12 ºC, mal by mať kyslú alebo mierne trpkú chuť, mal by obsahovať aspoň 1 % minerálnych látok.

Nápoje s teplotou pod 8 ºC a veľmi sladké nápoje vyvolávajú väčší pocit smädu.

voda.jpg

 

 

 

Zdroj: Internet