Choď na obsah Choď na menu
 


TUKY

TAJOMSTVO TUKOV

 

1..jpg

 

 

 Znížte príjem nasýtených tukov.

 

Vedeli ste, že každý druhý človek na Slovensku umiera na srdcovo-cievnu chorobu? Jednou z hlavných príčin je zlá životospráva. Konzumujeme príliš veľké množstvo nasýtených tukov, čo môže viesť k vysokej hladine cholesterolu a neskôr aj k infarktu myokardu, mozgovej porážke a iným chorobám obehového systému. Dobrá správa je, že týmto chorobám môžeme predchádzať. Ak porozumieme tukom a budeme sa rozumne stravovať, môžeme urobiť pre svoje srdce naozaj veľa.

 

 

2..jpg

 

 

 

 

Prečo je dôležité hovoriť o tukoch?

 

 

Aj keď mnohé diéty nesprávne a zavádzajúco odporúčajú vylúčiť tuky z potravy, pravda je taká, že rovnako ako bielkoviny a sacharidy, aj tuky sú nevyhnutnou a podstatnou zložkou pre správne fungovanie nášho tela. Poskytujú telu energiu, sú potrebné na vstrebávanie vitamínov  A, D, E a K, ktoré sú rozpustné iba v tukoch. Zohrávajú tiež úlohu pri udržiavaní tepelnej rovnováhy organizmu. Nedostatok tukov môže spôsobiť zdravotné problémy, takže by sme im mali venovať dostatok pozornosti. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie  /WHO/  by malo 25% až 30% denného energetického prísunu dospelej osoby pochádzať z tukov. V praxi to znamená, že zdravý dospelý človek by mal skonzumovať približne 60-80 gramov tuku denne. Zároveň je však pravdou aj to, že neprimeraná konzumácia tukov môže viesť k obezite, srdcovo-cievnym chorobám a problémom s metabolizmom. Takže aká je vlastne pravda?

 

 

3..jpg

 

 

 

Pravda je taká, že organizmus tuky potrebuje, no nie je jedno, aké tuky konzumujeme a v akom množstve.

 

 

4..jpg

 

 

 

 

Dobré a zlé tuky

 

 

Aby sme vedeli tuky správne vyberať, musíme im rozumieť. Základnou stavebnou jednotkou tukov sú mastné kyseliny. Tuky sa podľa prevahy mastných kyselín označujú ako nasýtené a nenasýtené. Živočíšne tuky sú zväčša bohaté na nasýtené tuky, kým nenasýtené tuky sú obsiahnuté v potravinách rastlinného pôvodu.

 

Nasýtené tuky môžeme jednoducho nazvať "zlé tuky", pretože zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

 

 

 

5..jpg

 

 

 

Ich nadmerná konzumácia podporuje vznik srdcovo-cievnych chorôb. Na druhej strane nenasýtené tuky môžeme považovať za "dobré tuky", pretože okrem viacerých pozitívnych fyziologických vplyvov nezvyšujú hladinu cholesterolu. Podľa odporúčaní WHO by nasýtené tuky mali tvoriť len tretinu celkového denného príjmu tukov, teda približne 20-27 gramov. Zvyšok by mali tvoriť nenasýtené tuky. Bohužiaľ Slováci dnes konzumujú omnoho viac nasýtených tukov, ako je odporúčané množstvo.

 

 

Znížte príjem nasýtených tukov

 

 

6..jpg

 

 

Tuky jesť musíme, pretože zohrávajú významnú úlohu pri zabezpečovaní správnej funkcie organizmu. Zároveň je však známe, že nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín môže mať negatívne vplyvy na hladinu cholesterolu v krvi, čo je jeden z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb. Tieto choroby sú najčastejšou príčinou úmrtí celosvetovo, ako aj na Slovensku. Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva 2009 - 2012, ktorú vydal Úrad verejného zdravotníctva SR, boli v roku 2011 najčastejšou príčinou smrti na Slovensku choroby obehovej sústavy /čiže choroby srdca a ciev/, s podielom úmrtí 45,9% u mužov a 59,8% u žien. Ak chceme týmto chorobám predchádzať, mali by sme obmedziť množstvo nasýtených mastných kyselín v našej strave. Zároveň je dôležité, aby sme zvýšili konzumáciu nenasýtených tukov.

 

 

TIPY:


1. Jedávajte menej živočíšnych tukov, odstráňte z mäsa viditeľný tuk.

 

2. Vyberajte si chudé druhy mäsa: kuracie, morčacie, kvalitné bravčové a hovädzie, obmedzujte príjem mäsových výrobkov.

 

3. Namiesto masla, masti či iných živočíšnych tukov uprednostňujte ako nátierku na chlieb rastlinné tuky.

 

4. Vyberajte si nízkotučné alebo polotučné syry a mliečne výrobky.

 

 

7..jpg

 

 

8..jpg

 

 

 

 

Zdroj: Internet