Nie je múka ako múka. Vyznáte sa v nej? + videa TV Stream
Nie je múka ako múka.
Vyznáte sa v nej?
Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom širokou ponukou múky - siahnuť môžete po tej najobyčajnejšej pšeničnej, rozhodnúť sa môžete i pre drahšiu, ktorá nesie označenie BIO. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a zisťovali sme, čo nám trh prináša a čo môžete z múky všetko vytvoriť.
Aby sa nám ľahšie orientovalo, zamerali sme sa hlavne delenie múky podľa potravinárskeho kódexu SR.
TROCHU TEÓRIE NEZAŠKODÍ
Múka a mlynské výrobky sa získavajú z obilia viacstupňovým mlynským spracovaním zrna obilnín určeného na ľudskú spotrebu. Mlynské spracovanie obilia (mletie) je technologická fáza spracovania zrna obilnín pozostávajúca z mechanických operácií založených na postupnom drvení zrna obilnín s následným triedením a čistením; zrno možno drviť úderom, tlakom, strihom, rozotieraním alebo ich kombináciou - výsledkom sú rôzne fyzikálne vlastnosti. Múka je triedená podľa veľkosti častíc, množstva minerálnych látok a druhu použitého obilia.
ČO ZNAMENÁ T- KÓDOVANIE?
Nebojte sa čísel - nejde o žiadne nezrozumiteľné kódy Typové označenie múky vyjadruje obsah minerálnych látok v 100 gramoch múčnej sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Jednoducho povedané - číslo udáva, nakoľko bolo zrno pri mletí očistené. Vysoké hodnoty indikujú vysoký obsah lepku, ktorý je dôležitý aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia či reakcii kypriacich práškov. Kým slabšie typy s úspechom využívame pri pečení múčnikov, silnejšie sú základom pre pekárenskú výrobu chleba.
AKÁ JE PONUKA?
Väčšina hypermarketov je dobre zásobená viacerými typmi múky, obzvlášť v posledných rokoch sa objavujú v ponuke i špeciálne výrobky. Pokiaľ ste však pri výbere nároční a hľadáte produkty, na ktoré si naše domácnosti zatiaľ príliš neprivykli musíte navštíviť špecializované obchody, ako napríklad Biopotravin, alebo nakupovať priamo cez interne a podobne.)
V ponuke dominuje múka pšeničná, no našli sme aj múky vyrobené z iných obilnín a rastlín, ako napr. kukurice, špaldy, pohánky, sóje či amarantu.
Čo sme našli na pultoch predajní
Múka hrubá zlatý klas - vyrobená z letnej pšenice, ideálna na prípravu cestovín a v kombinácii s hladkou múkou na výrobu chleba.
Múka polohrubá výberová - vyrobená z letnej potravinárskej pšenice. Hodí sa na prípravu múčnikov z kysnutého cesta, cestovín a koláčov rôzneho druhu.
Múka hladká špeciál 00 Extra - práve tento typ múky je výborný na pečenie piškótových korpusov, báboviek či bublanín.
Múka hladká T 650 - silnejšia múka s vyšším obsahom lepku vhodná na pečenie pšeničného chleba.
Biela múka je ochudobnená výrobným procesom o cenné zložky, ktoré naše telo vyžaduje. Tie nám dodá práve múka celozrnná - jej skladovateľnosť je však obmedzená. Bielej múke sa pripisuje spôsobovanie zápchy, pretože má tendenciu lepiť sa pri trávení na črevné steny.
Krupica hrubá - si nájde svoje uplatnenie nielen pri príprave výživnej kaše, ale i pri pečení múčnikov a príprave pudingov.
Ražná múka - má podobné vlastnosti a využitie ako pšeničná múka, no výrobky z nej majú intenzívnejšu vôňu a dlhšie vydržia. Blahodárne pôsobí na činnosť čriev a preto by nemala sem-tam chýbať v našom stravovaní.
Špaldová múka - je ideálna ako doplnok pri výrobe chleba - chlieb je tak vláčnejší a aromatickejší, pridáva sa aj do musli a pečiva.
Pšeničná krupica detská dehydrovaná - ideálna na prípravu detskej kaše či ako náhrada bežnej polohrubej múky (ak napr. v bábovke nahradíte múku krupicou, budete milo prekvapení.
Takisto sú v hypermarketoch (i keď v obmedzenom množstve) dostupné BIO výrobky - Celozrnná múka pšeničná či Kukuričná krupica.
Kukuričná krupica - je rafinovanou kukuričnou múkou a je menej hodnotná, nakoľko sa jej spracovaním odstraňujú otruby a klíčky.
Obľubujú ju aj rybári, pretože sa používa ako lacná surovina pri výrobe boilies.
INFO NA ZÁVER
- zásadne nenakupujte múku vopred ako zásobu na niekoľko mesiacov - na trhu je jej dosť a múka by sa vám "odmenila" pozvaním škodcov
- pred každým použitím múky, či už na pečenie alebo varenie múku starostlivo preosejte - to nielenže múku prečistí od prípadných škodcov, ale ju aj prevzdušní a bude tak v ceste lepšie pracovať
- na skladovanie používajte zásadne jeden vyhradený typ nádob - na suchom a tmavom mieste...prílišné teplo tiež nerobí dobre kvalite
1. Mlyn - mletie múky: /klikni na odkaz/
http://www.stream.cz/jidlo-s-
2. Výroba chleba a pečiva:
http://www.stream.cz/jidlo-s-
3. Prevádzka malej rodinnej pekárne:
http://www.stream.cz/jidlo-s-
4. Celozrnné pečivo:
http://www.stream.cz/jidlo-s-
Zdroj: Internet