Choď na obsah Choď na menu
 


PLÁVANIE

Plávanie ako rehabilitačno-rekreačný prvok

 

1..jpg

 


Plávanie ako najvhodnejšia telesná aktivita a jej vplyv na zdravie sa nedá nahradiť inou pohybovou činnosťou. Odlišné teploty vody a vzduchu otužuje celý organizmus človeka, čo pôsobí preventívne proti najrôznejším chorobám. Striedavé zaťaženie jednotlivých častí ľudského tela pozitívne vplývana ich celkové rovnomerné rozvíjanie, hlavne u detí a mládeže. Pri plávaní pôsobí na človeka neobvyklé prostredie, ktoré priaznivo vplýva na organizmus. Nadľahčovanie hmotnosti človeka vodou vyvoláva príjemný pocit uvoľnenia a ľahkosti. Umožňuje nenásilné pohyby pre nadmerne zaťažované kĺby a rytmicky strieda napínanie svalstva a jeho uvoľňovanie. Posilňujú sa svaly hrudníka, ramien, stehien a hlavne svalstvo na chrbte, ktoré podporuje prevenciu ochorení platničiek.

 

2..jpg

 

 

 

Sústavným plávaním zvyšujeme rozsah pohybov hlavne v ramenných, kolenných, bedrových a členkových kĺboch, ktorých stuhnutosť pri sedavom spôsobe zamestnania môže spôsobovať problémy. Vodné prostredie má rovnako pozitívny vplyv na krvný obehový systém. Samo ponorenie do vody s teplou 18 až 30 stupňov celzia vyvoláva väčšinou pokles tepovej funkcie. Plávanie vo vodorovnej polohe potom významne odbremeňuje prácu srdca, lebo sa podstatne uľahčuje návrat krvi z veľkého obehu. Pri dýchaní v pokoji sa zamestnáva asi pätina pľúcnej hmoty, čo zapríčiňuje, že sa celá časť pľúc dobre neprekrví. Pri plávaní sú podmienky pre hlboké dýchanie osobitne priaznivé. Tlak vody na stenu hrude napomáha vydýchnutie, robí ho účinnejším a núti svalstvo hrudníka k intenzívnejšej práci. Veľmi prospešná je aj rovnomerná frekvencia dýchania a zvýšenie pľúcnej kapacity. Pravidelným plávaním získavame schopnosť udržať pružnosť pľúcnej hmoty a správnu pohyblivosť hrudného koša až do neskorého veku.

 

3..jpg

 

 

 

Veľmi dobre spôsobí vodný kúpeľ na látkovú premenu. Pobytom vo vode sa niekoľkonásobne zvyšuje energetický výdaj odvodom teplá, pretože tepelná vodivosť vody je 23-krát väčšia ako vodivosť vzduchu. Preto deti a chudí ľudia bez vrstvy tuku majú byť vo vode kratšie. Zvýšená tepelná vodivosť je pri plávaní pre organizmus pre športovca priaznivá, lebo teplo vyrobené prácou sa tu neodvádza potením a nezaťažuje krvný obeh.Pravidelné plávanie má vplyv na vývoj zdravého vytrvalého, otužilého a harmonického človeka. Pri vystúpení z vody by sme mali byť naplnení pocitom čistoty, osvieženia, príjemného unavenia, ale zároveň pocitom novo získanej sily.

 

 

 

 

Zdroj: Internet