Choď na obsah Choď na menu
 


Domáca pekáreň chleba

Čo dokáže domáca pekáreň?

Pre pečenie chleba nepotrebujete špiniť žiadny riad, hrnce, valy alebo misy. Stačí len do pekárne nasypať suroviny a ona si poradí sama. Suroviny najprv premieša, uhnetie cesto a nechá ho vykysnúť. Po vykysnutí cesto upečie a môžete si vybrať čerstvý a voňavý domáci chlieb.

Chlieb z domácej pekárne vyzerá trochu inak ako kupovaný z obchodu. Miesto oblého bochníku má tvar tehličky, ktorá má klasickú kôrku (na ktorú ste zvyknutý u chleba z obchodu) iba na vrchu. Z boku a zospodu je kôrka tenšia a jemnejšia, pretože je cesto v kontakte s formou, v ktorej sa pečie. Chlieb a pečivo je možné piecť podľa rôznych receptov (na internete je ich veľa), čo je o trochu lacnejšie oproti nakupovaným zmesiam a tiež si môžete recept upraviť podľa fantázie alebo vymyslieť vlastné. Ak dáte prednosť chlebovým zmesiam (na trhu je ich tiež dosť), stačí priliať ku zmesi tekutinu, zapnúť pekáreň a nemusíte sa starať, či ste tam dali suroviny v správnom pomere, či sa cesto nezrazí a pod.

Je domáca pekáreň určená len na chlieb?

V domácej pekárnisa okrem chleba dá upiecť aj iné pečivo a potraviny. Každá domáca pekáreň má programy na niekoľko druhov chleba. Okrem toho má aj rôzne špeciálne programy na ďalšie pečivo a potraviny – v pekárni sa tak dajú pripraviť vianočka, zákusky a koláče z kysnutého cesta alebo z kypriaceho prášku, ale aj džemy a šťavy. V pekárni si tiež môžete nechať urobiť cesto napr. na rožky, bagety, veky, vianočky alebo buchty a po vykysnutí môžete pečivo upiecť v rúre. V pekárni tiež môžete pripravovať potraviny z bezlepkových zmesí.

Na čo sa zamerať pri výbere domácej pekárne?

Ešte pred samotným výberom pekárne odporúčame zvážiť, či domácu pekáreň naozaj využijete. Nedajte na reklamu a tlak predajcov, nenechajte sa zlákať okolím. Stanovte si, ako často budete pekáreň používať, aké pečivo alebo potraviny v nej budete pripravovať (napr. len chlieb alebo iné pečivo), pre koľko ľudí budete pečivo piecť (to je dôležité pre výber veľkosti chleba, ktorý ta ktorá pekáreň vie upiecť) . Skúste navštíviť známych, ktorý už domácu pekáreň majú a spýtajte sa na ich skúsenosti. Ak nikto zo známych domácu pekáreň nemá, prečítajte si aspoň rôzne články či recenzie na internete. Možno zistíte, že domáci chlieb je domáci chlieb a pekáreň si kúpite, možno zistíte, že je pre vás jednoduchšie chodiť si každý druhý deň kupovať pečivo do obchodu za rohom.

Aké parametre pekárne sú dôležité?

  • Najdôležitejším parametrom je veľkosť chleba, aký pekáreň môže upiecť. O veľkosti (a hmotnosti) chleba rozhodujú rozmery formy, v ktorej sa chlieb pečie. Na trhu sú pekárne, ktoré upečú chlieb v rozmedzí 500 – 1800 g veľký (ťažký).
  • Ďalším významným ukazovateľom sú programy, ktoré pekáreň zvládne. Ich počet nie je až taký podstatný, dôležitejšie je ich rôznorodosť (niektoré pekárne majú veľa programov, ale napríklad len na pečenie chleba, iné zase majú programov menej, ale dajú sa v nich pripraviť aj džemy, pečivo z kypriaceho prášku, pizza a pod. Väčšina pekární má aj samostatný program na prípravu bezlepkových zmesí. Tieto zmesi sa však dajú pripraviť aj v pekárni, ktoré ho nemajú, stačí využiť niektorý program na prípravu chleba. Veľmi vhodné na prípravu bezlepkových zmesí (a rôznych iných potravín) sú pekárne Unold a tiež DOMO B 3975, ktoré majú nastaviteľný program. Ak pečieme často chlieb alebo pečivo s rôznymi prísadami, je užitočný automatický dávkovač surovín, má ho však iba pekáreň Panasonic SD255.
  • Všetky pekárne majú funkciu odložený štart. Nie všetky sa však hodí na pečenie cez noc, niektoré sú totiž hlučnejšie (napr. Eta Harmony).
  • Zamerajte sa aj na rozmery pekárne – pekárne nie sú nijak veľké, potrebujú však stabilné miesto napríklad na kuchynskej linke. Hmotnosť pekárne sa pohybuje medzi 5 – 8 kg.
  • Pri výpočte spotreby pekárne sa neriaďte údajom o príkonu – pekáreň totiž nejde po celú dobu prípravy pečiva na plný výkon (najviac spotrebuje pri pečení). Spotreba na jeden chlieb (od miešania a kysnutia až do dopečenia) sa pohybuje medzi 0,2 – 0,5 kWh.
  • Veľmi podstatné je spracovanie cesta. Záleží však aj na tom, čo v pekárni pripravujete (ak napríklad aj tuhšie cestá, rôzne druhy pečiva potrebujú rôzne spracovanie). Na kvalitu spracovania toho ktorého cesta sa preto opýtajte svojich známych a priateľov alebo v nejakom diskusnom fóre o pečení v domácich pekárňach.
  • Nemalo by sa zabúdať na kvalitu prevedenia pekárne. I veľmi lacná pekáreň v supermarkete Vám môže dobre poslúžiť, u kvalitnejších modelov a značiek však máte väčšiu istotu (ale aj zodpovedajúco vyššiu cenu). K najkvalitnejším pekárňam na našom trhu patria pekárne Unold.

Je podstatný počet miešacích nožov?

Ich počet nie je príliš podstatný. Žiadna z foriem na pečenie nie je tak veľká, aby si s vymiešaním cesta neporadil jeden hák. Háky sa musia z cesta vybrať po upečení (zostávajú po nich diery v chlebe), dva háky tak zanechajú v chlebe o jednu nevzhľadnú dieru najviac. Pekárne Morphy Richards a tiež DOMO B 3650majú unikátne miešacie háky, ktoré sa po vymiešaniu sklopia a nezostávajú zapečené v cestu. U pekárne s dvoma hákmi sa niekedy vyskytujú poruchy – najčastejšie sa jeden z nich pretáča alebo sa nehne vôbec. Príčinou býva remeňový prevod (buď je tuhý alebo naopak voľný), ktorý je náchylnejší k zlyhaniu.

 

Zdroj: Internet

 

Ja som sa pred tromi rokmi rozhodol pre domácu pekáreň chleba ETA Delicca a dodnes som toto rozhodnutie neoľutoval. Na spomínanej pekárni som upiekol do dnešného dňa 283 ks chleba rôznych chutí a hlavne viem, čo som do domáceho chleba dal, viem, čo jem a viem, že je to zdravé. Odporúčam každému, aby sa rozhodol pre domácu pekáreň chleba a piekol si chlieb doma, vtedy keď ho potrebuje.

 

Vo foto-prílohe uvádzam niekoľko druhov chleba, ktorý som už piekol.

 

 

eta-delicca-3.jpg

 

                                             ETA  Delicca

 

 

             

 

Náhľad fotografií zo zložky Chlieb z domácej pekárne