Choď na obsah Choď na menu
 


MAK -najzdravšia potravina sveta

 

MAK – najzdravšia potravina sveta, jeho zázračné účinky

 

 

Dejiny: Mak siaty (Papaver somniferum) sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy dokladajúce jeho využívane pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kr. z oblasti Stredomoria. O tisíc rokov neskôr sa v Mezopotámii využíval ako zdroj pre ópium. Niektoré civilizácie, ako napr. Egypťania, využívali ópium ako sedatívum.

V 9. storočí sa mak siaty dostal z oblasti Perzie na územie Číny, kde sa neskoršie, približne v 18. storočí, stalo ópium významnou silou ovplyvňujúcou spoločnosť.

 

Obsahové látky: Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko), ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.

100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny. Mak je po stáročia využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Už antickí atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality. V súčasnosti je najžiadanejším produktom z maku olej, ktorý má na ľudský organizmus priam zázračné účinky

 

 

Minerály

názov

obsah v 100g

% odporúčanej dennej dávky

Vápnik

1438 mg

144%

Fosfor

870 mg

124%

Draslík

719 mg

15%

Horčík

347 mg

87%

Sodík

26 mg

2%

Železo

9,76 mg

122%

Mangán

6,707 mg

292%

Meď

1,627 mg

181%

Zinok

7,9 mg

72%

Selén

13,5 µg

24%

 

 

Vitamíny

názov

obsah v 100g

% odporúčanej dennej dávky

Vitamín E

1,770 mg

12%

Vitamín C

1,000 mg

2%

Niacín

0,896 mg

5,5%

Tiamín

0,854 mg

71%

Kyselina pantoténová

0,324 mg

65%

Pyridoxín

0,247 mg

19%

Riboflavín

0,100 mg

8%

Foláty

82 µg

20%

 

 

S čím mak pomôže?

 

Mak ako obrovský zdroj bielkovín: A nielen bielkovín, ale i vápnika. A to dokonca dvanásťnásobne viac ako mlieko. Preto by mak nemal chýbať nielen na tanieri tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou.

 

Mak na pamäť i rakovinu: Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili  za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka.

 

Mak ukľudňuje: Mak si nevedia vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu. Jemná maková aróma má výrazný, skľudňujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný aj do masážnych a aromaterapeutických zmesí. Taktiež tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o kľudný spánok.

 

Makový olej v kuchyni: Makový olej je u gazdiniek obľúbeným artiklom. Nielenže výborne chutí, ale svoje zohráva i jeho pôsobivá vôňa a rozmanitosť využitia. Či v teplej, či v studenej kuchyni, makový olej sa vždy postará o fantastickú chuť pripravovaných jedál.

 

Makový olej pre krásnu pleť: Makový olej však nemusíte využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný na ošetrenie suchej a popraskanej pleti, poradí si s ekzémom i zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika zas poteší vaše nechty a vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu. Aj preto sa stal nepostrádateľnou súčasťou pleťových krémov, balzamov a kondicionérov.

 

 

Čo ste o maku (zrejme) nevedeli?

 

·                V reči kvetov má mak význam: Neprezraďme našu lásku.

·                V mnohých krajinách je pestovanie maku zakázané, najmä pre obsah morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok a maku z tohto dôvodu býva pripisovaný prívlastok nebezpečný. Faktom ostáva, že smrteľnou dávkou je 0,25 – 0,5 g morfínu a to pri konzumácii makových rezancov určite nehrozí.

·                Mak sa častokrát pridáva do jedla a nosí v malých vrecúškach ako afrodiziakum.

·                Lístky vlčieho maku sú od nepamäti využívané pri liečbe nespavosti a pľúcnych chorôb. Mak býva obľúbeným prostriedkom pri tlmení kašľa či chrapotu. 

Strach z menopauzy živený najmä médiami a farmaceutickým priemyslom sa podvedome dostal do hláv mnohých žien, strašenie osteoporózou hlodá ako červ a človek začne premýšľať aká prevencia by bola vhodná. Samozrejme, aby to nebolo príliš drahé, neničilo pečeň, bolo to účinné a nemalo vedľajšie účinky. Jeden taký liek existuje - Makové mlieko.

 


Recept na makové mlieko:

 

Do fľaše alebo do pohára vložíme mak a zalejeme ho vodou, najlepšie filtrovanou, v pomere cca 1:5. Cez noc ho necháme postáť pri izbovej teplote. Ráno zmes pomixujeme, ( radšej dlhšie) a precedíme cez riedke plátenko. Takto vzniknuté makové mlieko môžeme osladiť medom, použiť na prípravu kakaa alebo ho vypiť bez pridania čohokoľvek. Rovnakým spôsobom sa pripravuje orechové, mandľové alebo kokosové mlieko, ktoré sú tiež významnými zdrojmi minerálov a vitamínov, vláknin, tukov, bielkovín a na rozdiel od kravského mlieka nezaťažujú tráviaci systém pri omnoho kvalitnejších parametroch. (Pri orechovom mlieku je postup trocha iný, vodu z orechov treba pár razy vymeniť, až kým nie je už voda tmavohnedá, ale svetlá). Makové, orechové, mandľové alebo kokosové mlieko môžete pripraviť aj z mletého maku, orechov, mandlí či kokosu. Vtedy stačí nechať základnú surovinu odstáť vo vode tri, štyri hodiny. Výhodou týchto mliek je, že sú zásadité a neprekysľujú náš organizmus na rozdiel trebárs od džúsov. (Samozrejme to platí v prípade, že ich neosladíme, ale ich budeme piť ako osviežujúci nápoj, hoci aj s kockami ľadu). Moja skúsenosť je, že takéto mlieko môžu piť aj ľudia, ktorí mak, či orechy pre problémy s pankreasom neznášajú. Menopauza, tehotenstvo, puberta, chorý pankreas a žlčník priam volajú po tejto dobrote, ale múdry človek myslí na zadné dvierka a hoci je úplne zdravý dopraje si ju tiež.

 

Dr.Boris Subotič z Centra tradičnej čínskej medicíny odporúča makový olej na každý deň. Prečo?

 

Obsahuje: nasýtené, mononenasýtené i viacnásobné nenasýtené kyseliny (omega-3); 100 g makového oleja obsahuje 1400 mg kalcia; fosfor, železo, zinok; vitamíny B1 a B12; fytosteróny; tokoferol.

 

Makový olej pomáha pri ochoreniach ako sú: nepravidelný rytmus srdca, angína pectoris, migréna, neuropatia, chronická únava, reumatické ochorenia, osteoporóza, anémia, kŕče.

 

Dojčenie a tehotenstvo: makový olej dodáva kalcium, fosfor, železo a zinok, ktoré počas tohto náročného obdobia telo ženy najviac potrebuje

.

Stresové podmienky: psychická námaha, fyzická vyčerpanosť, emotívna záťaž, podráždenosť, verbálny duel, konfliktná situácia, rodinné problémy a ich vplyv na psychiku človeka sa dajú účinne zmierniť použitím makového oleja.

 

Masérstvo: makový olej je vysoko cenený ako masážny olej, keďže výrazne pomáha riešiť problémy s cirkuláciou.

 

Kozmetika: zvyšuje vlhkosť a minerálnu rovnováhu v koži, veľmi dlho udržuje vlhkosť kože, koži dodá zamatový vzhľad, používa sa pre suchú a citlivú pokožku v kozmetických prípravkoch, kombinácia makový olej a ružová voda vyhladzuje drobné vrásky okolo očí

 

Spôsob užívania: Makový olej môžete užívať 2 krát denne, ráno a večer, 1 polievkovú lyžicu vždy pár minút pred jedlom. Presne diagnostikovať a predpísať konkrétnu liečbu môžete po nahlásení sa v Centre TČM /tradičnej čínskej mredicíny/, kde si čerstvý, za studena lisovaný olej môžete aj kúpiť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spracoval: JCH, NR