Choď na obsah Choď na menu
 


Receptár

Kuracie pečienky s kyslými uhorkami a šampiňónmi.

kuracie-pecienky.jpg

 

 

Suroviny:        500g kuracej pečene

                          1 PL oleja

                          menšia plechovka šampiňónov

                          1PL plnotučnej horčice

                          2 PL kečupu

                          6-8 ks kyslých uhoriek

                          500 ml. vody

                          provensálske korenie

                          cibuľa, vegeta, soľ, hl. múka 

                          na zahustenie

Postup:

 

Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, potom pridáme pečeň, trochu podusíme, aby sa „zatiahla“. Potom pridáme horčicu, kečup, šampiňóny, podlejeme 500ml. vody. Keď začne vrieť, necháme variť asi 15 min. na miernom ohni. Potom pridáme provensálske korenie, trochu soli, vegety a 1-2 min. povaríme. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané nakladané kyslé uhorky a krátko povaríme, aby sa uhorky nerozvarili. Nakoniec môžeme všetko zahustiť trochou múky rozrobenej vo vode. Necháme prevrieť a odstavíme.

Podávame s ryžou alebo so zemiakmi.

                                                   D O B R Ú     C H U Ť !

 

 

 

 

 

K A P U S T O V É     P A G Á Č I K Y

llllllllllllllllllllll.jpg

 

 

Suroviny:

 

Plnka:   1 malá hlávka kapusty  /udusenej asi 250g i viac/, 1 PL kryštálového cukru, 5 PL oleja, soľ , ml. čierne korenie

Cesto:   650 g hladkej múky, 1 kocka /32g/ droždia,  1 KL cukru, 200 ml mlieka,  300g uvarených zemiakov, 200 ml kyslej smotany, 100 ml oleja, 1 žĺtok na potretie

 

Pracovný postup:

Kapustu posekáme na drobno, osolíme, do hrnca dáme kapustu, 5PL oleja, cukor, mleté čierne korenie a kapustu na miernom ohni udusíme do polomäkká.

Medzi tým si pripravíme cesto: uvaríme zemiaky, popučíme, pridáme olej, kyslú smotanu, múku a nakoniec kvások, ktorý sme pripravili z mlieka, droždia a cukru. Vypracujeme cesto, do ktorého potom zapracujeme vychladnutú udusenú kapustu. Potom cesto prikryjeme a necháme 30-40 min. odpočívať, nakysnúť.

Potom cesto vyberieme na múkou posypanú dosku a cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme pomocou formičky malé pagáčiky. Tie ukladáme na plech na papier na pečenie. Vrch pagáčikov potrieme žĺtkom a posypeme rascou, sezámomovým semienkom a posolíme morskou soľou.

V predhriatej rúre pečieme najprv pri 200, potom pri 180 st. celzia asi 20 minút, kým nemajú zlatistú farbu.

Pagáčiky vám budú určite chutiť. Prajem dobrú chuť.

 

Poz. autora: Pri mojom prvom pečení som zistil, že dusenej kapusty môže byť v ceste aj viac, ako je predpísané v recepte, aby ju bolo viac cítiť a pridal by som do cesta trochu viac soli a nejaké výraznejšie korenie, možno grilovacie, ale každý z Vás si to môže dochutiť podľa vlastnej chuti.

 

 

                  

Kapustové pagáčiky Kapustové pagáčiky

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jablkové knedličky:

golden-delicious.jpg

Potrebné suroviny:  asi 4 stredne veľké jablka  /500g nastrúhaných/, 160-200g hrubej múky, 1 vajíčko, vanilkový cukor

 

 

Príprava:  jablka ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame s múkou a vanilkovým cukrom a pridáme vajíčko. Naschvál nie je uvedené, že presne koľko múky, pretože každé jablko je inak veľké a šťavnaté. Rukami uhnetieme cesto ako na knedliky. Cesto má byť mäkšie. Necháme odstať 2 hodiny. Z cesta vytvarujeme guľôčky veľkosti pingpongovej loptičky, obalíme v hladkej múke a varíme vo vriacej vode na miernom ohni, kde sme pridali štipku soli. Knedličky vytiahneme asi po 3-5 minútach potom, ako vyplávajú na povrch.  Takže varíme ich asi 10 minút. Knedličky krásne voňajú , sú sladkokyslé a dajú sa jesť aj samotné, ale môžeme ich poliať rozpusteným maslom, posýpať cukrom, škoricou, makom, posýpkou z opraženej strúhanky, môžeme pridať kyslú smotanu, posýpať grankom alebo tiež nastrúhať perník.

 

Poznámka autora:

Z daného množstva surovín som urobil cca 18-20 kusov.  Použil som zelené jablka Golden Delicious a použil som cca 200g múky.

 

          

                                               Prajem dobrú chuť !

 

 

 

knedlicky-111.jpg

 

 

 

 

 

 

VEĽKONOČNÝ SYREK –        východniarska hrudka

 

111.jpg

 

 

Suroviny:  1 liter polotučného alebo plnotučného mlieka

                    10 vajec

                    1 kopcovitá KL soli,  0,5 KL vegety

                    mleté biele korenie

                     celé nové korenie

                     bobkový list

 

222.jpg

 

 

Pracovný postup:

                     Vajcia rozšľaháme v mlieku a pridáme všetky koreniny: 1KL soli, vegetu, trochu bieleho mletého korenia, zopár bobúľ celého nového korenia a zopár bobkových listov. Potom na miernom ohni zohrievame za stáleho miešania až do úplného zrazenia. Precedíme cez gázu a necháme odkvapkať. Pred precedenim môžeme primiešať nakrájanú čerstvú pažitku.

 

 

333.jpg

 

 

Moje kuchárske umenie:

 

555.jpg

 

 

 

444.jpg

 

 

 

 

 

 

Nátierka z krabích tyčiniek

 

 

2222222222222222222.jpg

 Suroviny:

1 balenie /250g/ krabích tyčiniek

150g tvrdého syra

1 stredne veľká cibuľa

1 tatárska omáčka /ja som použil 315ml zn. DOMA/

soľ

mleté biele /čierne/ korenie

3-4 mesiačiky cesnaku

1 biely jogurt /150g/

 

 

Príprava:

Krabie tyčinky pokrájame /asi 3x prerežeme pozdĺžne a niekoľkokrát priečne. Dáme do misy a ešte rukou rozdrobíme. Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu nasekáme na jemno, prelisujeme cesnak. Všetko spolu dôkladne premiešame a pridáme trochu soli a biele korenie. Necháme v chladničke odstať.

Podávame na chlieb alebo veku.

 

                                             D o b r ú     c h u ť !

 

 

 

11111111111111111111.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Letný slivkovo - ananásový koláč

 

Suroviny:

 4 vajíčka

200g práškového cukru

200g hladkej múky

200g hrubej múky

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

100g rozpusteného masla

2,5 dcl kefíru

ovocie čerstvé alebo kompót slivky a ananás

 

 

Postup prípravy:

Kefír, celé vajíčka, cukor, vanilkový cukor a rozpustené maslo vymiešame do hladka. Potom postupne primiešavame múku s práškom do pečiva. Ručným mixérom s hnetacími nadstavcama vypracujeme v hladké cesto, ktoré vyklopíme na predom vymastený a hrubou múkou vysýpaný plech. Cesto rozotrieme a na vrch poukladáme ovocie rozpolené vykôstkované slivky a na kúsky narezaný ananás.

 Koláč pečieme v predhriatej rúre najprv pri 200 st. a potom pri 180 st. do zlatistá.

 

 

                                        1.jpg

 

3.jpg