Choď na obsah Choď na menu
 


15 vecí, ktorých sa treba vzdať

15 vecí, ktorých sa treba vzdať:

 

Ak sa zbavíte týchto 15 vecí, urobíte váš život oveľa jednoduchší a šťastnejší. Udržiavame veľa vecí, ktoré majú veľký podiel na našej bolesti, strese a utrpení a namiesto toho, aby sme sa ich zbavili, namiesto toho, aby sme si dovolili byť bez stresu a šťastní, lipneme na nich. Stačilo. Počnúc dneškom sa zbavíme týchto vecí, ktoré nám už neslúžia a prijmime zmenu. Ste pripravení?

 

Tak ideme na to:

 

1. Vzdajte sa potreby mať vždy pravdu

Je veľa z nás, ktorí nedokážu vystáť myšlienku, že by sa mohli mýliť – chceme mať vždy pravdu – dokonca i s rizikom konca skvelého vzťahu alebo že spôsobíme veľký stres a bolesť nám alebo iným. Nie je to toho hodné. Kedykoľvek cítite “urgentnú” potrebu skočiť do boja o tom, kto má a nemá pravdu, opýtajte sa túto otázku: ” Budem mať radšej pravdu alebo budem radšej milý?” Wayne Dyer. Aký rozdiel to urobí? Je vaše ego naozaj také veľké?

 

2. Vzdajte sa potreby kontroly

Snažte sa zbaviť potreby vždy kontrolovať všetko, čo sa deje vám a vo vašom okolí – situácie, udalosti, ľudia atď. Či už sú to vaši milovaní, spolupracovníci alebo len cudzinci, ktorých stretávate na ulici – nechajte ich len tak byť. Nechajte všetko a všetkých byť takých, akí sú a uvidíte, ako lepšie sa budete cítiť.

“Tým, že to necháte byť, to bude všetko hotové. Svet patrí tým, ktorí to nechajú byť. Ale keď sa snažíte a snažíte. Svet je za vyhrávaním.” Lao Tzu

 

3. Vzdajte sa viny

Vzdajte sa potreby viniť iných za to, čo máte alebo nemáte, za to, čo cítite alebo necítite. Prestaňte svoju silu odovzdávať preč a začnite preberať zodpovednosť za svoj život.

 

4. Vzdajte sa svojho samo-trýznenia

Ako veľa ľudí ubližuje samo sebe kvôli ich negatívnym, prevzatým a opakovaným samo-trýzniacim myšlienkam? Neverte všetkému, čo vám hovorí vaša myseľ – obzvlášť, ak je to negatívne a ubližuje vám to. Ste lepší ako to, čo vám hovorí.

“Myseľ je výborný nástroj, ak sa používa správne. Ak je použitá zle, stáva sa veľmi deštruktívnou.” Eckhart Tolle.

 

5. Vzdajte sa svojich limitujúcich presvedčení

o tom, čo dokážete a nedokážete robiť, o tom, čo je a nie je nemožné. Od teraz už nedovoľte svojim limitujúcim presvedčeniam, aby vás držali na zlom mieste. Roztiahnite svoje krídla a leťte!

“Presvedčenie nie je myšlienka, udržiavaná mysľou, ale je to myšlienka, ktorá drží myseľ.” Elly Roselle

 

6. Vzdajte sa sťažovania

Vzdajte sa svojej stálej potreby sťažovať sa na toľko, toľko, toooľko vecí – ľudia, situácie, udalosti, ktoré vás robia nešťastnými, smutným a depresívnymi. Nikto vás nemôže urobiť nešťastnými, žiadna situácia vás nemôže urobiť smutnými alebo donútiť vás cítiť sa mizerne, dokým to vy sami nedovolíte. Nie situácia spúšťa vo vás dané pocity, ale spôsob, ako si zvolíte sa na ňu pozerať. Nikdy nepodceňujte silu pozitívneho myslenia.

 

7. Vzdajte sa luxusu kritizovať

Vzdajte sa potreby kritizovať veci, udalosti alebo ľudí, ktorí sú od vás odlišní. My všetci sme odlišní, a predsa sme všetci rovnakí. My všetci chceme byť šťastní, všetci chceme lásku a byť milovaní a všetci chceme byť chápaní. Všetci chceme niečo odlišné a niečo si prajeme všetci rovnaké.

 

8. Vzdajte sa potreby zapôsobiť na iných

Prestaňte sa tak veľmi snažiť byť niečím, čím nie ste, len preto, aby vás iní mali radi. Takto to nefunguje. V okamihu, keď sa prestanete snažiť byť tým, čím nie ste, v momente, keď dáte dole všetky svoje masky a odhalíte svoje pravé ja, zistíte, že ľudia sú k vám priťahovaní bez námahy.

 

9. Vzdajte sa odporu k zmenám

Zmena je dobrá. Zmena vám pomôže dostať za z bodu A do bodu B. zmena vám pomôže zlepšiť váš život aj život ľudí vo vašom okolí. Nasledujte svoje dokonalé šťastie, prijmite zmenu – neodporujte jej.

“Nasledujte svoje blaho a vesmír pre vás otvorí dvere tam, kde boli iba okná”Joseph Campbell

 

10. Vzdajte sa označovania

Prestaňte označovať veci, ľudí alebo udalosti, ktorým nerozumiete, ako čudné alebo iné a snažte sa otvoriť svoju myseľ, kúsok po kúsku. Myseľ pracuje len vtedy, ak je otvorená.

“Najvyššia forma ignorácie je, keď zamietate niečo, o čom neviete vôbec nič” Wayne Dyer

 

11. Vzdajte sa svojich strachov

Strach je len ilúzia, neexistuje – vytvárate ho sami. Všetko je len vo vašej hlave. Napravte to vnútri a všetko von zapadne na svoje miesto.

“Jediná vec, ktorej sa musíme báť je strach samotný” Franklin D. Roosevelt

 

12. Vzdajte sa výhovoriek

Povedzte im, nech sa zbalia a vyhoďte ich. už ich viac nepotrebujete. Veľa času sa sami obmedzujeme kvôli používaniu veľkého množstva výhovoriek. Namiesto toho, aby sme rástli a pracovali na zlepšovaní nás a našich životov, zasekneme sa, klameme sami seba, používajúc všetky druhy výhovoriek – výhovoriek, ktoré z 99,9% času nie sú ani reálne.

 

13. Vzdajte sa minulosti

Ja viem, ja viem. je to ťažké. Špeciálne ak minulosť vyzerá oveľa lepšie, ako prítomnosť a budúcnosť vyzerá tak strašidelne, ale musíte vziať do úvahy fakt, že súčasný okamih je všetko, čo máte a čo budete mať. Minulosť, po ktorej teraz túžite – minulosť, o ktorej teraz snívate – ste ignorovali v čase, keď to bola vaša prítomnosť. Prestaňte sa klamať. Žite v prítomnosti vo všetkom, čo robíte a užívajte si život. koniec koncov, veď život je cesta nie cieľ. Majte čistú víziu svojej budúcnosti, pripravte sa, ale vždy buďte v prítomnosti tu a teraz.

 

14. Vzdajte sa závislosti a pripútanosti 

Táto predstava je pre väčšinu z nás tak náročná na pochopenie a ja vám musím povedať, že bola aj pre mňa (a stále je), ale nie je to nemožné. Bude to lepšie a lepšie časom a skúšaním. V momente, keď sa oddelíte od všetkých vecí (to neznamená, že sa vzdáte vašej lásky k nim, pretože láska a naviazanosť so sebou nemajú nič spoločné, naviazanie sa na niečo prichádza zo strachu, zatiaľ čo skutočná láska, je čistá, milá a nesebecká, kde je láska, nemôže byť strach, a z tohto dôvodu láska a pripútanosť nemôžu spolu existovať), stanete sa tak mierumilovní, tak tolerantní, tak milí a tak pokojní. Dostanete sa na miesto, kde budete schopní rozumieť všetkým veciam i bez snaženia. Stav mimo slov.

 

15. Prestaňte žiť svoj život podľa očakávaní iných ľudí.

Priveľa ľudí žije život, ktorý nie je ich. Žijú svoje životy podľa toho, čo si iná myslia, že je pre nich najlepšie, žijú svoje životy podľa toho, čo si ich rodičia myslia, že je pre nich najlepšie alebo čo si ich priatelia, nepriatelia, učitelia, vláda či média myslia, e je pre nich najlepšie. Ignorujú svoj vlastný vnútorný hlas, ich vnútorné volanie. Sú príliš zaneprázdnení s uspokojovaním ostatných, žitím podľa očakávaní iných , že strácajú kontrolu nad svojimi životmi. Zabudli, čo ich robí šťastnými, čo chcú, čo potrebujú… a časom zabúdajú sami na seba. Máte jeden život – tento život – musíte ho žiť, vlastniť a najmä nenechať mienku iných ľudí vás vyrušovať na vašej ceste.