Choď na obsah Choď na menu
 


Cesnak...

Prečo má cesnak tak liečivú silu?

 

Cesnak obsahuje dve základné zlúčeniny a tou je aminokyselina s názvom alicín a enzým na báze bielkoviny zvaný alináza. Alicín je prchavá látka, ktorá prežíva len niekoľko hodín, ale je to silné prírodné antibiotikum - asi jednou päťdesiatinou tak silný ako penicilín.

Cesnak má však ešte aj silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Okrem základných zlúčenín obsahuje aj desať rôznych prírodných cukrov, vrátane fruktózy, glukózy a inzulínu, tiež veľké množstvo minerálov, ako je meď, železo, zinok, vápnik, mangán, hliník či selén.

Aj vďaka týmto všetkým látkam má cesnak skutočne silnú liečivú moc, vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji ako s vírusovou, tak i s bakteriálnou infekciou.

Na základe dlhoročných skúseností ľudí i odborníkov a aj na základe mnohých štúdií je preukázané, že cesnak môže byť mimoriadne prospešný nielen v rámci prevencie, ale aj v týchto prípadoch.

 

 

Pri čom všetkom dokáže cesnak pomôcť?

Ischemická choroba srdca - napríklad aj akútny srdcový infarkt (prvý na zozname najčastejších príčin úmrtia dnešnej doby) je forma ischemickej choroby, kedy dochádza k poškodeniu srdcového tkaniva. Príčinou vzniku infarktu býva najčastejšie upchatie niektorej vetvy srdcovej tepny krvnou zrazeninou. A práve v tom môže pomôcť cesnak, lebo dokáže rozpúšťať povlak, ktorý sa vytvára na cievach a viedol by k zrazeninám a tiež zabráni jeho ďalšiemu vzniku.

Vysoký cholesterol -  je preukázané, že cesnak dokáže znižovať hladiny cholesterolu.

 

Tehotenstvo - výskum gynekológov z Londýna naznačil, že užívanie cesnaku v tehotenstve môže znížiť riziko preeklampsie a viaceré iné štúdie poukázali aj na fakt, že dokáže podporiť a stimulovať zdravý vývoj dieťaťa, znižuje aj riziko komplikácií pri pôrode či riziko nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa.

 

Bakteriálne infekcie - cesnak je skutočne prírodným antibiotikom, dokáže zabíjať baktérie a súčasne pri tom chráni telo pred jedmi, ktoré spôsobujú infekciu v organizme. Niekoľkokrát bolo potvrdené, že má rovnaké účinky ako penicilín, nedávna štúdia ho dokonca priblížila k modernejšiemu antibiotiku s názvom chloramfenikol, ktorým sa často lieči brušný týfus, alebo aj zápal spojiviek. Zaujímavé je, že aj krv ľudí, ktorí pravidelne prijímajú cesnak môže zabiť baktérie, ale rovnako ich vie zlikvidovať aj para z čerstvo narezaného cesnaku až do vzdialenosti 20 cm. V minulosti sa cesnak vyžíval aj pri liečbe tuberkulózy.

 

Vírusové infekcie - či už ide o chrípku alebo nachladnutie, alebo iné vírusové infekcie, cesnak je v takýchto prípadoch ochorení naozaj veľkým pomocníkom. Rovnako dokáže liečiť kašeľ a podráždené hrdlo, uľaví od bolesti a podráždenia.
 

Impotencia - cesnak bol odpradávna známym afrodiziakom a aj výskumy potvrdili, že podporuje lepšie prekrvenie pohlavných orgánov a môže pozitívne ovplyvniť mechanizmus mužovej erekcie.

 

Rakovina -  účinky cesnaku pri prevencii či priamo pri liečbe rakoviny dlhodobo zaujímajú vedcov a ich štúdie prinášajú zaujímavé výsledky - napríklad, že alicín z cesnaku dokáže spomaliť rast nádorových buniek, cesnak v krvnom obehu môže znížiť nádory, atď., no najdôležitejší zo všetkého je fakt, že cesnak významne prispieva k výraznému posilneniu imunitného systému, ktorý potrebujeme ako pri prevencii, tak už i pri samotnom boji s rakovinou.

 

Žalúdočné vredy - cesnak je užitočný pri liečbe infekcií a rôznych ochorení žalúdka a čriev, vrátane žalúdočných vredov. Nielenže zabíja vírusy a baktérie, ktoré tieto ochorenia spôsobujú, ale dokáže stimulovať sliznicu žalúdka, podporuje sekréciu žalúdočných štiav, znižuje nadmernú aktivitu žalúdka, pomáha dobrému tráveniu, reguluje funkciu hrubého čreva, chráni pred zápchami i hnačkami, znižuje riziko krvných zrazenín - jedným slovom, napomáha zdravým mechanizmom tráviacej sústavy.

Parazity - ešte aj v dnešnej dobe trápia mnohých ľudí parazity, najčastejšie ide o mrle ľudské, hlísty či pásomnice. Hoci rýchlou a účinnou formou liečby sú lieky na predpis, naše staré mamy a babičky nedajú dopustiť na účinky surového cesnaku. Jeho zvýšené dávky podľa nich dokážu parazity v tele zabiť, prípadne ich z organizmu vyhnať. 

 

 

Ale pozor - musíte ho užívať správne!

Mnohí pridávajú cesnak do jedál nielen pre jeho výraznú chuť, ale aj preto, lebo veria, že tak niečo urobia pre svoje zdravie. Takisto nie každý zvládne surový cesnak zjesť len tak, a tak si radšej kupuje rôzne tablety, náhrady či cesnakové oleje. A v konečnom dôsledku môže niekomu vadiť pach, ktorý zostáva v dychu, ale niekedy aj v pote po užití cesnaku. Lenže pokiaľ chcete cesnak užiť ako ozajstný liek, musíte dodržiavať a myslieť na isté pravidlá, inak jeho účinky buď znížite alebo úplne potlačíte a takáto liečba bude vlastne bezcenná. Tu je 5 chýb, ktorým sa treba pri užívaní cesnaku vyhnúť.

 

1. Nie tabletkám a kapsuliam s olejom

Takáto forma lieku sa na prvý pohľad zdá určite prijateľnejšia, príjemnejšia a hlavne pohodlnejšia, než kedy ste si dali čerstvý cesnak, ktorý vám možno vženie slzy do očí a zanechá nepríjemný pach. Ale ak vezmete do úvahy svoje zdravie, účinky akýchkoľvek tabliet či kapsúl sú oveľa, naozaj oveľa menšie, než keď si dáte strúčik čerstvého cesnaku.

 

2. Nie varený

Cesnak sa do jedál používa ako korenina či dochucovadlo, čo je síce fajn, ale pokiaľ chcete cesnak užívať ako liek, tak by ste mali vedieť, že varenie či akákoľvek iná tepelná úprava z cesnaku odstráni všetok alicín. Takže aj v tomto prípade platí, jedine čerstvý, najlepšie rozdrvený, prípadne nakrájaný na tenké plátky.

 

3. Chráňte si mikroflóru

Keďže cesnak je naozaj silným antibiotikom, aj pri ňom si treba dávať pozor na zdravú mikroflóru. Tak ako iné lieky, aj on totiž môže zabiť aj tie dobré baktérie. Preto, ak ste zahájili liečbu cesnakom, mali by ste myslieť aj na probiotiká a dopriať si ich vo zvýšenej miere (najlepšie samozrejme z prírodných zdrojov a potravín).

 

4. Pozor na starý cesnak

Je dôležité naučiť sa rozoznávať starý cesnak od mladého, pretože starý cesnak nie je tak silný a má menšie účinky. Dobrý a silný cesnak a ten správny pre liečbu je cesnak so zeleným pruhom v strede. Ak držíte v rukách takýto cesnak, môžete si byť istí, že má presne tú liečivú silu, ktorú potrebujete. Ideálne je na takéto použitie zohnať bio alebo domáci cesnak.

 

5. Správna denná dávka

Pri liečbe cesnakom vám nebude stačiť zjesť jeden malý strúčik cesnaku denne, svoju silu ukáže len pri konzumácii vo väčšom množstve. Podľa odborníkov sú akurát dva až tri stredné strúčiky cesnaku denne, niektorí z nich tvrdia, že práve takáto dávka už aj v krátkej dobe účinne pomáha v boji s infekciou či iným problémom.

Náš tip: Najlepšie je schrúmať strúčik čerstvého cesnaku len tak alebo si ho podrviť a zjesť, ale určite nie každý niečo také znesie. Pomôcť si teda môžete tak, že čerstvý cesnak (nakrájaný alebo podrvený) primiešate alebo pridáte do niečoho, čo máte radi - napríklad med, kompót, mäso, tvaroh, atď. alebo ho niečím zapijete. Najčastejšie sa čerstvý cesnak zapíja napríklad mliekom, ktorý neutralizuje jeho pikantnosť i prípadný pach v dychu.