Choď na obsah Choď na menu
 


Goji

GOJI - kustovnica čínska

 

goji---cerstve.jpg

 

Ešte ste nepočuli o najzdravšom ovocí na našej planéte? Goji, alebo inak kustovnica čínska (lycium chinensis) je ovocie, ktorej zázračné účinky na ľudské telo poznali už starí Číňania pred dvomi tisícročiami. Ostatné národy však goji objavili len nedávno.                                      

 

Zázračné čínske ovocie

 

goji-100g-1-93.jpg
Nie všetko, čo pochádza z Číny, je nekvalitné. Goji (vyslovuje sa godži) síce stvorila príroda, ale nebyť starých Číňanov, možno by sme o tomto ovocí ešte nevedeli.
Kustovnica čínska je ker, ktorý dorastá do výšky asi dva metre, a jej plody sa podobajú na šípky – sú červené, oválne a dlhé asi 2,5 centimetra. Chuť majú ako brusnice alebo sušené hrozienka. Pri kontakte čerstvých plodov goji s pokožkou, dochádza k jej sčerneniu. Preto sa goji nezbiera ručne, ale plody sa s kríkov striasajú na plachty, a potom sa v tieni sušia. Umelé dosušovanie nie je prípustné, tak ako žiadne pridávanie nejakých konzervačných prostriedkov alebo chemikálií!

 

 

Čo goji obsahuje?

 

goji-sirup-250ml-4-49.jpg
Je to doslova vitamínová bomba! Obsahuje totiž osemnásť rôznych aminokyselín, vlákninu a dvadsaťjeden stopových prvkov ako vápnik, selén, železo, fosfor a ďalšie. Goji má dokonca najviac karotenoidov – čo je žlté až oranžové farbivo rozpustné v tukoch, zo všetkých známych rastlín na našej planéte. Goji obsahuje viac vitamínu C než pomaranče, a tiež má v sebe vitamíny B1, B2 a E. A to nie je všetko. Čínske ovocie je bohaté aj na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu a napomáhajú vzniku rakovinových buniek. Goji je skutočne elixírom života.


Čo goji pre ľudské telo robí?
Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, ochraňuje pečeňové bunky proti niektorým chemickým látkam,   blahodarne pôsobí na činnosť čriev. Zlepšuje metabolizmus tukov, posilňuje imunitný systém, dokonca ľudský organizmus chráni pred cukrovkou a kardiovaskulárnymi chorobami.

 

goji-100-stava-13-60.jpg

 

Ak má človek problém s obezitou, goji podporí aj chudnutie, bojuje proti únave, vylepšuje pokožku, pretože zabraňuje vzniku rôznych kožných chorôb, pomáha dokonca aj proti zákernej psoriáze. Účinkov na ľudský organizmus je viac než dosť. Goji je zázrak prírody, pretože zabraňuje starnutiu, zlepšuje zrak a povzbudzuje pamäť. A vedľajšie účinky goji vôbec nemá.
Tento zázrak prírody sa označuje aj ako ovocie mladosti. Goji pochádza z Himalájí, kde doteraz rastie, no pestuje sa aj v severnej Číne a v Tibete. Podľa všetkého goji „môže“ aj za skvelú kondíciu tibetských mníchov a ich dlhovekosť.

Goji sa môže jesť v akejkoľvek podobe, či už čerstvé alebo sušené. Pridávať sa môže do jogurtov, koláčov, rôznych šalátov, müsli alebo sa z neho pripravuje aj čaj. Nečudo, že goji sa stáva hitom aj pre filmové celebrity, veď mladistvo vyzerajúce herečky alebo herci na goji nedajú už dávnejšie dopustiť. Ochutnáte toto zázračné ovocie aj vy?

 

goji--susene.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda:    Goji sušené 100g cca  1,98Eura

                   Goji sušené 500g cca  7,85 Eura

                   Gogi sirup 250ml. cca    5,00 Eura

                   Goji prírodná 100%-ná šťava 500ml. cca   14,98 Eura

 

                   Tovar dostanete kúpiť v predajňach zdravej výživy, odporúčam ku konzumácii.

 

 

Zdroj: Internet