Choď na obsah Choď na menu
 


Zelený čaj

ZELENÝ ČAJ - viac než osviežujúci nápoj

 

zeleny-caj.jpg

V našich zemepisných šírkach sa dlho mlčalo o liečivých účinkoch zeleného čaju. Až posledné roky sa táto delikatesa východu dostáva do povedomia ľudí. Konzumácia zeleného čaju je samozrejmosťou najmä v krajinách ďalekého východu, v Číne a Japonsku. V posledných desiatich rokoch však lekárska veda aj v Európe prejavuje rastúci záujem o zelený čaj a jeho účinné látky. Po mnohých výskumoch tohto zaujímavého nápoja sa podarilo zistiť, že jeho najdôležitejšími látkami sú fluór, kofeín a polyfenoly.

 

V zelenom čaji nachádzajúci sa fluór chráni zubnú sklovinu. Pri vzniku zubného kazu hrajú dôležitú úlohu sacharidy a istý druh baktérií. V zelenom čaji obsiahnutý katechín v značnej miere bráni týmto baktériám uskutočňovať proces premeny cukrov, predchádzajúc tým tvorbe zubných kazov. Treba si však uvedomiť, že čaj by sme nemali sladiť, ak chceme, aby sa spomínaný účinok zachoval.

 

V zelenom čaji prítomné triesloviny znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji taktiež prítomný. Kvôli tomu účinky kofeínu zo zeleného čaju nastupujú pomalšie a dlhšie pretrvávajú ako účinky kofeínu z kávy. Preto, ak potrebujeme niečo na povzbudenie, avšak od kávy nám zvykne prudko biť srdce, nesiahajme po káve, ale napime sa zeleného čaju, ktorý nás osvieži a povzbudí bez nepríjemných vedľajších účinkov. Preto si ho môžu dopriať aj pacienti s vysokým krvným tlakom alebo trpiaci arytmiami.

cajove-plantaze.jpg

 

 

V zelenom čaji obsiahnutý kofeín má aj výborné bronchodilatačné účinky, t.j. rozširuje bronchy a uľahčuje tak dýchanie, je dobrým doplnkom pri liečbe astmy. Kofeín má aj vazodilatačné účinky, ktoré sa uplatnia najmä v obličkách, kde rozšírením ciev pôsobí kofeín močopudne.

Polyfenoly, na ktoré je zelený čaj bohatý, majú virucídne a baktericídne účinky, dokonca ochraňujú bunky a zvyšujú ich odolnosť pred možným zvrhnutím sa na bunky rakovinové. Polyfenoly sú totiž výborné antioxidanty, ničia škodlivé voľné radikály, a tým znižujú tvorbu nádorov a metastáz.

 

Aj pacientom so srdcovo-cievnymi ochoreniami môže byť pitie zeleného čaju prospešné, pretože triesloviny, ktoré patria tiež do skupiny polyfenolov, zabraňujú ukladaniu mastných kyselín a cholesterolu do stien ciev.
V kozmetike je veľmi obľúbený pre svoje antioxitačné a adstringentné účinky. Používa sa na obklady a masky na tvár.

 

Napriek množstvu kladných vlastností, zelený čaj nie je akýmsi zázračným liekom a pri jeho konzumácii musíme dodržiavať isté pravidlá. Nepime ho príliš horúci, lebo jeho blahodárne účinky sa prejavia najmä, keď sa pije vlažný. 
Mnoho ľudí si ho dochucuje mliekom, ale vtedy mliečne bielkoviny znižujú jeho antioxidačné účinky.

 

zeleny-caj---suseny.jpg

 

 

 

V zelenom čaji prítomné triesloviny znižujú absorpciu železa.
Podstatne vysoký obsah vápnika v zelenom čaji je ďalším kladom tohto nápoja, avšak pacienti s ochoreniami obličiek by sa mu mali preto radšej vyhýbať.


Ak chceme naplno využívať kladné účinky zeleného čaju, mali by sme ho konzumovať pravidelne a dlhodobo. Doporučuje sa vypiť denne jeden liter rozdelený do 2-decilitrových dávok.

caj-zeleny.jpg

 

Poznámka autora:  Ja pijem zelený čaj pravidelne. Odporúča sa čaj zalievať vodou 80 stupňov celzia. Najlepší je čaj sypaný, čo sú celé listy čajovníka, ktoré sa vplyvom horúcej vody roztvoria a vylúhujú. Z jednej kávovej lyžičky sypaného zeleného čaju môžeme pripraviť aj 1,5 litra čaju a to tak, že opakovane čaj zalejeme horúcou vodou. Prvýkrát nechame lúhovať asi 1,5 minúty, podruhýkrát necháme lúhovať asi 3 minúty a po tretíkát je to o niečo dlhšie. Takto získame 3 x 0,5 litra lahodného osviežujúceho nápoja.

 

 

Zdroj: Internet