Choď na obsah Choď na menu
 


Jarné vitamíny z Božej záhrady 1.

Žerucha

zerucha.jpg

 

 

 

 Žerucha siata je drobná šalátová zelenina, ktorá sa pestuje koncom zimy a v jarnom období. Má pikantnú, mierne štipľavú chuť, najviac pripomína reďkovku. Žerucha bola známa už antickým národom ako liečivá rastlina. Tvrdili, že vie nabrať energiu z pôdy. Čo obsahuje? Jedlou časťou sú mladé rastlinky so špecifickou vôňou a chuťou, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú vitamín C, B1, K, karotín, glykozidy, horčičnú silicu, síru, železo, vápnik, horčík a rôzne iné dôležité látky. Žerucha priaznivo vplýva na látkovú premenu, preto je súčasťou jarných bylinných kúr. Malé lístočky obsahujú veľa chrómu, ktorý, okrem iného, reguluje aj náš pocit nasýtenia. Pri pravidelnom jedení žeruchy nemáme taký silný pocit hladu. Podľa ľudových liečiteľov by však denná dávka pre dospelú osobu nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu. Skvelé účinky Je to hodnotná bylinka aj pre tých, ktorí sú často vystresovaní alebo vyčerpaní. Obnovuje živiny, produkuje železo pri anémii a súčasne podporuje imunitu a zvyšuje vitalitu. Podporuje dobré trávenie, pomáha pri málokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E zvyšuje plodnosť, sexuálnu energiu, podnecuje menštruáciu a zlepšuje laktáciu. Pri vonkajšom použití je vhodná na nečistú pleť a hnisavé vriedky. Pri bolesti zubov sa dá používať ako ústna voda. Ako ju konzumovať? Žerucha siata sa používa výlučne v surovom stave. Je ideálna na dochutenie šalátov, nátierok alebo omáčok. Zdravou pochúťkou je napríklad chlieb s maslom či syrom posypaný žeruchou. Je ideálna i na zdobenie obložených chlebíčkov či mís.

 

Ak ju budete pravidelne jesť, zistíte, že je to malý, ale účinný zázrak. Výhodou je, že na jej pestovanie nepotrebujete záhradku, postačí aj nádobka s vlhkou vatou.

 

 

 

 

 

 

 

Reďkovka

 

redkvicka-1.jpg

 

 

 

Okrem toho, že je veľmi dekoratívnou zložkou jedla, má výrazne blahodarne účinky. Obľúbená miniatúrna koreňová zelenina ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť. Čistí obličky a močové cesty, čím zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov. Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka i priedušiek. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Reďkovka obsahuje vitamín C a B. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek. Má schopnosť aktivizovať nervy a mozog. Ideálne je jesť reďkovku surovú. Vtedy je najúčinnejšia proti škodlivým baktériám a plesniam, ktoré sídlia už na jazyku a sliznici podnebia. Ďalší boj pokračuje v žalúdku a črevách. Tieto antibakteriálne a antimykotické účinky sa prejavujú pálením, ktoré vyvoláva horčicový olej.

 

 

 

 

 

 

 

Pažítka

pazitka-1.jpg

 

 

 

Pažítka je nenáročná rastlina darí sa jej na teplom slnečnom mieste. Ako som písal nepotrebujú extra starostlivosť ja ich ani len nepolievam keď naprší tak sa polejú. Ale pre rýchlejší rast pomáha pravidelné polievanie. Túto rastlinu sadíme koncom marca alebo začiatkom apríla ak máme semena. Ak sadíme pomocou delením trsov robme tak začiatkom mája.
Rastliny nám kvitnú v máji až v auguste. Pažítku môžete mať vonku aj celoročne mraz jej vôbec nevadí a na jar Vám zase vyrastie.

Stonky krájame a konzumujeme či už čerstvé alebo pridávame do jedál. Kvet môžeme použiť na dekoráciu jedál. Pažítka nám nahrádza cibuľu vďaka jej chuti.
Táto rastlina nie je len chutná ale aj zdravá obsahuje vitamín C, A, B2 a rôzne minerálne látky ako sú fosfor draslík, železo…

V obchode dostaneme aj sušenú pažítku ale neodporúča sa skladovať usušená nakoľko stráca arómu je oveľa lepšie ju nasekať a zamraziť takto po rozmrazení bude vždy ako čerstvá.

 

 

 

 

 

 

 

Bazalka  pravá

 

bazalka-1.jpg

 

 

 

Je to jednoročná liečivá rastlina so vzpriamenými, rozvetvenými výhonkami, ktorá môže dorásť do výšky až 60 cm. Krémovo biele kvety sa objavujú od júla do septembra - závisí to od začiatku pestovania a počasia. Existuje veľa odrôd, okrem iného i odrody s malými listami, ktoré dosahujú výšku 15 - 25 cm. Všetky však majú silnú aromatickú vôňu, ktorá je intenzívna hlavne vtedy, keď je rastlina dobre zásobovaná vodou a intenzívnym slnkom. Vyberte jej preto slnečné a teplé miesto. Sadí sa do humóznej, na živiny bohatej pôdy, ktorú dobre prekyprite, aby bola priepustná. Pretože rastlina je citlivá na mráz a potrebuje na pestovanie určitú teplotu, môžete ju pestovať i v izbe. Vysieva sa koncom marca/začiatkom apríla do črepníka alebo nádoby s výsevným substrátom. Klíči na svetle, preto sa jemné semienka zakrývajú iba tenkou vrstvou substrátu. Ako náhle sú semenáčiky dostatočne veľké, presádzajú  sa a ďalej kultivujú pri minimálnej teplote 15°C (radšej vyššej). Až koncom mája sa vysadia von. Ak chcete vysievať semienka priamo na záhon, najvhodnejší termín je koncom mája. Vysieva sa do radov so vzdialenosťami 25 cm. V chladnom a vlhkom období sa bazalke v záhrade nedarí, preto sa odporúča pestovať ju radšej na parapetnej doske. Bazalka láka v záhrade i slimáky. Polieva sa tak, aby nebol prevlhčený substrát, pretože v tom prípade hnijú stonky.


Na začiatku kvitnutia sa zberajú svieže, mladé listy, ktoré môžete použiť na okorenenie šalátov, omáčok, rajčinových jedál a rýb. Ak si chcete pripraviť listy na sušenie, odrežte ich na začiatku kvitnutia rastliny asi 10 cm nad zemou a zaveste na vzdušné a tienisté miesto. Bohužiaľ, sušená bazalka stráca typickú arómu. Preto je lepšie rastliny na jeseň vyhrabať a ďalej pestovať v izbe na parapetnej doske, aby ste mohli využívať čerstvé listy i v zime. Najskôr zberajte konce výhonkov, aby sa rastlina dobre rozvetvila. Najčastejším škodcom, ktorý rastlinu ohrozuje, sú slimáky a vošky.

 

Obsahové zložky bazalky majú výrazný účinok na dobré trávenie, proti nadúvaniu, sú protikŕčové, pôsobia ukľudňujúco na črevný trakt,  na vylučovanie tráviacich štiav a proti zápalom, pri poruchách trávenia po dlhodobom užívaní  liekov. Bazalka je vhodná pri odtučňovacích kúrach, podporuje vylučovanie nežiadúcich zbytkov z organizmu. Zmierňuje stavy po chemoterapii. Taktiež osviežuje dych, aromatické zložky pôsobia na ukľudnenie a zlepšenie nálady. Čaj z bazalky sa používa na posilnenie žalúdka, na zvýšenie chuti do jedla, proti plynatosti,  pri žalúdočnej infekcii, na zmiernenie kašľa, na upokojenie nervov, ako močopudný prostriedok, pri zápale obličiek. Zvonka sa používa na gargarizovanie a na vyzrievanie vredov. Taktiež sa používa  v pleťovej a vlasovej kozmetike pre svoje antibakteriálne účinky.


Čaj: 1-2 čajové lyžičky vňate zaliať 1/4 l vriacej vody, nechať spariť. Piť podľa potreby 1 šálku denne.

Čerstvými listami potierame  miesta poštípané hmyzom, zmierňuje to svrbenie a zápal.

 

 

 

Zdroj: Internet