Choď na obsah Choď na menu
 


Ako dlho možno držať potraviny v mrazničke

 

 

Ako dlho môže ostať mäso či pečivo v mrazničke a aké potraviny do nej nepatria

 

Zamrazovanie potravín vyzerá na prvý pohľad veľmi jednoducho. Všetku prácu za vás urobí mraznička a vy si už len v pravý čas pochutíte na tom, čo tam skladujete. Lenže aj táto naoko jednoduchá vec si vyžaduje dobré vedomosti, aby ste potraviny mrazili správnym spôsobom a neuškodili ich chuti.

 

Zmrazujte menšie množstvá

Niektorí ľudia robia chybu v tom, že si naraz kúpia viac mäsa a potom si na dlhý čas zaplnia mrazničku. Lenže tá nestíha tak rýchlo pracovať a kvalita potravín tým výrazne utrpí. Stačí ich skontrolovať po niekoľkých hodinách a najmä tie vo vrchnej časti zásuviek budú ešte stále mäkké.

Preto v závislosti od veľkosti vašej mrazničky zamrazujte naraz len jedno až tri kilá mäsa. Nedávajte ho na jednu kopu, rozložte ho a vďaka tomu sa môže rýchlo a prudko zmraziť a udrží tak v sebe všetky výživné látky.

 

Radšej v celku ako na plátky

Dobrý kuchár vie, že najlepšie chutí jedlo z čerstvého nezmrazeného mäsa. I keď je táto metóda uskladňovania šetrná, predsa len sa mäso pri tepelnej úprave potom viac vysuší.

 

Jednoduchým trikom je, aby ste ho vopred nerezali na plátky alebo malé kúsky, ale dali ho do mrazničky v celku. Jeho nakrájanie vám pred varením nezaberie veľa času a odvďačí sa vám lepšou chuťou.

 

Mrazenie domácich polotovarov

Počas niektorých dní nemáte dostatok voľného času a namiesto varenia siahnete po polotovare alebo objednávke z reštaurácie. No ak radšej preferujete domáce jedlo, môžete si ho zamraziť. Základom je, aby bolo dobre vychladnuté, potom ho dajte do uzatvárateľnej nádoby a vložte do mrazničky.

Keby bolo veľmi teplé, tak môže začať rozmrazovať okolité potraviny a taktiež by to zhoršilo chuť jedla. Takýmto spôsobom si môžete uskladniť napríklad akýkoľvek druh gulášu, polievky, soté s omáčkou, lasagne, kapustnicu alebo mäso so šťavou.

Keď vás potom čaká veľa pracovných povinností, stačí si niekoľko hodín vopred vybrať krabičku s jedlom, pomaly ho rozmraziť pri izbovej teplote a potom ho dobre prevarte.

 

Pred zmrazením používajte vákuovačku

Akékoľvek potraviny najlepšie zamrazíte, ak od nich dostanete preč vzduch. Vďaka tomu si uchovajú svoju kvalitu a majú lepšiu chuť. Výrazne to pocítite najmä pri konzumácii mäsa.

 

Teraz už prístroje na vákuovanie nestoja tak veľa peňazí a narába sa s nimi veľmi jednoducho. Potravinu vložíte do vrecka, to pripojíte k vákuovačke, ktorá vytiahne von všetok vzduch a navyše aj zavarí otvor. Potom už môžete pohodlne vložiť do mrazničky.

 

Správne balenie

Vákuovačka je výhodná aj kvôli tomu, že dokáže potraviny správne zabaliť a obal sa potom nepotrhá. Ak totiž zabalíte napríklad pečivo do mikroténového sáčku a ten sa poškodí, v tom prípade sa poškodí aj samotná potravina. Pre niektoré suché potraviny je ideálne vložiť ich do nádob s klipsovým systémom. Tie sa na seba ľahko uložia a nehrozí, že by sa otvorili a znehodnotili tak uskladnené jedlo.

 

Zmrazovanie bobuľového ovocia

V lete nazbierate, uskladníte a v zime ako keby ste našli malý poklad. Do mrazničky môžete dávať najmä bobuľové ovocie, s ktorým sa dobre pracuje. Najprv ho musíte umyť a potom ho rozložte po jednom kúsku tak, aby sa usušilo.

Až následne ho vložte do dobre uzatvárateľnej nádoby, aby nenachytalo pachy z ostatných potravín a môžete dať do mrazničky. Potom sa dajú použiť do koláčov, zohriať ako teplé ovocie ku zmrzline alebo ho pridajte do smotanovej torty.

 

Čo všetko môžete uskladniť v mrazničke?

- mäso

- zeleninu

- vybrané druhy ovocia

- chlieb a pečivo

- hotové jedlá

- čerstvé strukoviny

- maslo a iné tuhé tuky

- čerstvé bylinky

- zákusky a torty

 

Čo nepatrí do mrazničky?

- uvarené cestoviny, halušky alebo gnocchi

- vodové ovocie

- už raz rozmrazené potraviny

- smotanové omáčky

- uvarené zemiaky alebo ryžu

- mlieko a smotana

 

Rozmrazujte vždy len pri izbovej teplote

Dôležité je nielen potraviny správne zamraziť, ale aj ich vedieť dobre rozmraziť. V opačnom prípade prichádzajú o cenné vitamíny a výživné látky a taktiež strácajú na chuti.

Takže keď niečo vyberiete z mrazničky, nechajte to pomaly sa roztápať pri izbovej teplote.

Keď je už mäso rozmrazené a nejdete s ním ešte pracovať, dajte ho do chladničky.

 

Pokiaľ používate mrazenú zeleninu alebo ovocie, to môžete pridávať do varenia priamo zmrazené.

Nikdy nerozmrazujte potraviny ponáraním do horúcej vody a snažte sa vyhnúť aj mikrovlnnej či klasickej rúre, pretože tým zničíte výživné látky i chuť.

 

Ako dlho môžu zostať potraviny v mrazničke?

I keď je zamrazovanie vynikajúcou formou skladovania, napriek tomu nemôže zostať jedlo v mrazničke nekonečne dlhý čas. Stráca tak na chuti, výživovej hodnote a najmä sa už potom pomaly začína kaziť. Jednotlivé potraviny môžu zostať zamrazené takto dlhý čas:

Hydina a hovädzie mäso – 1 rok

Bravčové a jahňacie mäso – 6 mesiacov

Ryby – 8 mesiacov

Maslo alebo iný tuhý tuk – 8 mesiacov

Chlieb a pečivo – 6 mesiacov

Predrobené cesto – 3 mesiace

Hotové jedlá – 3 mesiace

Zmrzlina – 4 mesiace

Krémové koláče – 3 mesiace

Ovocie a zelenina – 6 až 8 mesiacov

 

Ani chladničku neradno prepĺňať