Choď na obsah Choď na menu
 


Bankovanie

 

 Bankovanie  

1..jpg

 

 

 

 

 

 

Bankovanie (Cupping) je staroveká čínska technika, pri ktorej je na povrch kože priložená špeciálna banka, v ktorej je po priložení vytvorený podtlak (buď tým, že sa banka vopred nahreje a pri jej ochladení v nej poklesne tlak, alebo je vzduch z časti odsatý). Po priložení banky na telo je koža a povrchová vrstva svalov vtiahnutá dovnútra a držaná v banke. V niektorých prípadoch môže byť bankou pohybované, zatiaľ čo podtlak na koži je aktívny, to spôsobuje miestne naťahovanie kože a svalov ("kĺzavé bankovanie"). Tento postup má vzťah k masážnej technike vykonávanej rýchlym stláčaním kože pozdĺž chrbta. V praxi je koža stláčaná v niektorých špecifických bodoch. Používal ju aj rímsky lekár Galenus v roku 120 nášho letopočtu.

 

2..jpg

 

 

Bankovanie je založené na pôsobení podtlaku na podkožné tkanivá, čím v okolí miesta pôsobenia (lokálne) zlepšuje krvný a lymfatický obeh a využitím nervových dráh (celkovo) znižuje bolesť a uvoľňuje svalové spazmy v mieste blokády stavcov. Pôsobením podtlaku dochádza k popraskaniu drobných kapilár, s malými krvnými výronmi, pripomínajúce modriny, ktoré sú však hlbšie. Výronom krvi a lymfy do podkožných tkanív, sa uvoľní tlak nad postihnutým miestom, zlepší lokálne prekrvenie tkanív a začnú zložité biochemické procesy, ktorých výsledkom je uvoľnenie stuhnutého svalstva zmiernenie a odstránenie bolesti a odstránenie blokády chrbtice.

 

5..jpg

 

 

 

Bankovaním sa vyvolá podráždenie saním, ktoré spôsobí, že červené krvinky preniknú z ciev do priestoru okolo nich. Tieto krvinky sa musia z tela odstrániť a preto musí organizmus výrazne zlepšiť prekrvenie postihnutých miest, čo vyžaduje celkovú aktiváciu všetkých životných pochodov v liečenej zóne. Podľa reflexológie sa priamo pôsobí na odpovedajúci cieľový orgán a v súlade s celostným pohľadom na človeka k harmonizácii celého organizmu.

 

3..jpg

 

 

Bankovanie dokáže odstrániť bolesti chrbtice a celého pohybového aparátu, ovplyvňuje i funkciu vnútorných orgánov. Terapia pomocou bankovania je jedinečná tým, že máloktorá metóda docieli tak intenzívneho prekrvenia masírovaného tkaniva. Už po jednom zákroku sa môže dostaviť neočakávaná úľava. Použitie baniek môže byť rôznorodé. Možno ho kombinovať s inou technikou masáže, alebo ich prikladať na akupresúrne body a tým stimulovať meridián. Bankovanie dosahuje tiež skvelých účinkov pri liečbe rôznych opuchov.

 

Po prvej aplikácii baniek je niekedy možné, že na tele zostanú v miestach, kde boli banky priložené, červené „modriny“, tie však nie sú nebezpečné a počas niekoľkých dní sa samé stratia. Bankovanie je možné aplikovať na chrbát, podbruško, lakeť, bedrové kĺby, kolená alebo chodidlá a členky. Pri bankovaní sa organizmus prehreje a uvoľní. Urýchli sa krvný obeh a telo bude rýchlejšie vylučovať škodliviny. Bankovanie je jedna z mála masážnych metód, ktorá je odporúčaná i pri chorobe. Pri zvýšenej teplote sa banky môžu napr. prikladať na pľúca a priedušky a tým dochádza ku zlepšeniu dýchania.

 

6..jpg

 

 

 

 Hlavné účinky bankovania

• Odstraňuje blokády a stuhnuté svaly
• Zlepšuje prekrvovanie svalových tkanív a buniek
• Detoxikuje organizmus
• Priaznivo pôsobí na lymfatický systém
• Priaznivo ovplyvňuje problémy so zažívaním
• Odstraňuje problémy s močovým mechúrom
• Pomáha pri gynekologických problémoch alebo vynechaní periódy
• Prináša úľavu pri astme, zápaloch priedušiek, kašli
• Pôsobí proti opuchom a bolestiach nôh
• Pomáha pri nádche alebo iných ochoreniach
• Pomáha pri migrénach

 


Bankovanie nie je vhodné pre osoby trpiace


• Trombózami
• Kŕčovými žilami
• Gangrénami

• Otvorenými ranami alebo hnisavou infekciou

 

Autor : Jozef Urban a i. - internet


Viac tu: 
http://jozefurban.webnode.sk/video-masaze/bankovanie-cupping-/