Choď na obsah Choď na menu
 


Zázračná sila čaju

Objavte zázračnú silu čaju: Zázračný nápoj vás zahreje, ale aj pomôže

 

Nič tak nezahreje v sychravom počasí telo i dušu ako šálka čaju. Na trhu je veľa možností, ako si však vybrať správny? Necháme teraz bokom bylinkové aj tzv. ovocné čaje, kde je aj tak najviac ibišteka a aróm.

 

Každý má svoje prednosti

 

Čaj má mnoho liečivých vlastností a môže ľuďom výrazne pomôcť pri mnohých civilizačných ochoreniach. Súčasná veda venuje čajom veľa pozornosti a skúma vhodné čajové kultivary, divoké čajovníky, nové spôsoby spracovania a účinky konkrétnych čajov pri liečbe alergií, mozgových problémov, stresu, predčasného starnutia a pri zvyšovaní imunity.

Vznikla skupina účinných vedeckých čajov. Ak však chcete naozaj využiť naplno pozoruhodné liečivé vlastnosti čajov, jednoznačne odporúčam zvoliť si kvalitné listové sypané čaje, nie bežné nálevové vrecká. Liečivé účinky sú uchované v listoch čaju nazberaných v určitom období, vývojovom štádiu lístkov a dôležitú rolu zohráva i miesto, kde sa čaj pestuje. Dobré čaje vedia človeku naozaj účinne pomôcť.

Čaj môže ľuďom pomôcť pri mnohých problémoch

 

Biely čaj

Biely čaj na regeneráciu

Vyznačuje sa veľmi jemnou a harmonickou chuťou. Na výrobu sa používajú prvé, ešte nerozvinuté lístky čajovníka, ktoré sa zbierajú len veľmi krátko. Pupene sú pokryté bielymi chĺpkami, preto sa čaj nazýva biely. Lístky sa prirodzene sušia na slnku.

Po zaliatí vodou je výluh veľmi svetlý. Biely čaj má výnimočné regeneračné účinky na ľudský organizmus. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, spomaľuje starnutie buniek a má antibakteriálne účinky.

Príprava: 80 – 90 °C, 2-4 minúty lúhovania

 

Zelený čaj

Zelený čaj proti starnutiu

Čajové lístky sa ihneď po zbere spracovávajú, aby neprešli fermentáciou. Nedochádza teda k žiadnym chemickým reakciám, ktoré by mohli zmeniť farbu čajových lístkov. Fermentácia spôsobuje tiež stratu vitamínov a minerálnych látok.

Zelený čaj upravuje vysoký krvný tlak, zabraňuje kôrnateniu ciev a odbúrava cholesterol v krvi. Jeho pravidelné pitie spomaľuje degeneráciu buniek, čím odďaľuje starnutie, je vhodný aj ako prevencia proti rakovine. Teín obsiahnutý v zelenom čaji pôsobí mierne a dlhodobo osviežujúco na telo aj dušu.

Príprava: 70 – 80 °C, 3 minúty lúhovania

 

Rooibos

Rooibos pre relax

Z lístkov africkej rastliny Aspalatus linearis sa vyrába nefermentovaný zelený a známejší fermentovaný červený Rooibos. V krajine pôvodu sa pije s mliekom a cukrom. Tento nápoj sa pripravuje rovnako ako čierny čaj, jeho farba je červenohnedá a chuť sladkastá.

Obsahuje vitamín C a celý rad minerálov a stopových prvkov. Hoci neobsahuje žiaden kofeín, alebo možno práve preto, má pozitívny vplyv na ľudí trpiacich mnohými civilizačnými chorobami. Rooibos pôsobí pozitívne pri neurózach, strese, úzkosti, podráždení, nespavosti či bolestiach hlavy

Príprava: 90 - 100 °C, 3 - 5 minút lúhovania

 

Čierny čaj

Čierny čaj pre vôňu a chuť

Čaj sa najskôr pozbiera a po zvädnutí lístkov prebieha zvinutie, pričom bunkové steny čajových lístkov popraskajú a uvoľnia bunkovú šťavu. Enzýmy z bunkovej šťavy na vzduchu menia látkové zloženie čajových listov. Tento proces je známy ako fermentácia čaju. Znižuje sa síce obsah zdraviu prospešných látok, ale zjemní sa vôňa a chuť. Býva jemne zemitá, medová alebo karamelová.

Príprava: 100 °C, 4 - 5 minút lúhovania 

 

 

Maté

Maté dodá energiu

Čaj sa vyrába z mladých lístkov stromu cezmína paraguajská. Zbierajú sa listy, ktoré sa usušia a nechajú sa rok „zrieť“. Už pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky, kde tento strom rastie, poznali maté ako účinný zdroj energie pri duševnej a fyzickej vyčerpanosti.

„Maté sa pije ako aktívny nápoj s pomerne výrazným obsahom mateínu. Ten má s kofeínom z kávy rovnakú podstatu, podobne ako aj teín z čaju. Niektoré klinické štúdie poukazujú na to, že aj ľudia, ktorí neznesú kávu, pozitívne reagujú na mateín v maté,“ vysvetľuje Ondejčíková.

Tento nápoj sa najskôr zaleje troškou studenej vody a potom doleje horúcou. Chuť maté patrí k tým zemitejším, tak že u nás je menej obľúbený. Pravidelné popíjanie pôsobí komplexne na celý organizmus omladzujúcim efektom.

Príprava: 90 - 95 °C, 3 - 5 minút lúhovania 

 

Pu-erh

Pu-erh na chudnutie

 

Pu-erh je pravý čaj, ktorý je fermentovaný pomocou baktérií prirodzene sa vyskytujúcich na listoch. Tradične sa vyrába z veľkolistých čajových stromov - obrovské zelené listy sa zlisujú a dlho fermentujú. Delí sa na dva druhy , a to zelený a tmavý Pu-erh. Zelený sa krátko naparí, zlisuje a nechá sa i celé roky zrieť na dobre vetranom mieste. Tmavý je intenzívne fermentovaný na veľkej hromade počas 2 mesiacov.

Pu-erh si vyslúžil prezývku čínsky penicilín. Vďaka unikátnemu spôsobu výroby obsahuje málo teínu, ale veľa antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok. O skvelých výsledkoch pri liečbe a prevencii najmä civilizačných neduhov hovoria desiatky odborných štúdií. Preslávil sa hlavne tým, že o d bú rava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť po každom tučnom jedle. Znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi.

Príprava: 80 - 90 °C, 2 - 4 minúty lúhovania

 

Lapacho

Lapacho na imunitu

 „Je to usušená kôra zo stromu Lapacho, ktorý je nádherný. Má belostný štíhly kmeň a kvitne veľkými ružovými kvetmi,“ hovorí Alena Ondejčíková z Čajovne dobrých ľudí v Nitre a pokračuje: „Kôra má úžasné účinky, pretože obsahuje veľmi veľa kyslíka a železa.“ Výluh je veľm i účinným stimulátorom imunitného systému, obsahuje veľa minerálnych látok i vitamínov.

Pri pravidelnom užívaní sa zlepšuje prekrvenie tela, posilňuje činnosť obličiek, sleziny, pečene a pohlavných orgánov. Jeho priaznivé účinky poznali už Inkovia. Keďže ide o nastrúhanú kôru stromu, pripravuje sa trochu inak ako čaj. Po zaliatí sa lapacho varí 5 minút a ďalších 15 minút sa lúhuje. Chuť aj vôňa je jemne sladkastá, zahrievajúca.

Príprava: 100 °C, 5 minút varenia, 15 minút lúhovania 

 

 

O pravých čajoch, ale aj o exotických nápojoch nám porozprávala odborníčka Alena Ondejčíková z Čajovne dobrých ľudí v Nitre.