Choď na obsah Choď na menu
 


Trénuj svoj mozog!

 

 

Trénuj svoj mozog!

 

V našom tele všetko súvisí so všetkým. Naše telo a psychika sú úzko prepojené. To znamená, že psychikou ovplyvňujeme stav nášho tela a zase tréningom tela ovplyvňujeme aj našu psychiku.  Ako teda trénovať svoju pamäť a psychiku? Jednoduchým telesným alebo mentálnym cvičením.

Mozog, hoci má celkom odlišné zloženie, pracuje podobne ako svaly v tele. Tréningom môžeme mozog rozvíjať a udržať v dobrej kondícii. Ak teda mozgu doprajeme trochu „tréningu“, tak nás odmení svojou dobrou „kondičkou“.  Ale ak sa k mozgu budeme správať ako k samozrejmej časti svojho tela, o ktorú nie je potrebné sa starať, odmení sa nám poruchami pamäti, zhoršením vnímania a myslenia. A čo je naša smola – nebudeme si tento problém už ani uvedomovať …

 Vedci zistili …

jednu zaujímavú skutočnosť: bežne nadané dieťa prichádzajúce do 1. triedy má asi 95 % vrodenej tvorivosti. Ale keď toto isté dieťa vychádza z vysokej školy, tak mu zostáva už len 13-20 % vrodenej tvorivosti. Čím to je? Zbytok kreativity je potlačený a „odložený“ a bez systematického tréningu sa neprebudí. 

K plnému a využitiu našej mozgovej kapacity potrebujeme, aby sme využívali svoje obidve mozgové hemisféry – aj ľavú aj pravú. Aby spolu harmonicky spolupracovali, lebo jedná bez druhej nedokáže správne fungovať. Čo pravá hemisféra vymyslí, to ľavá posúdi a zanalyzuje. Ľavá polovica sama o sebe nikdy nič extra kreatívneho nevymyslí  a zase pravá bez ľavej nič kreatívneho nezrealizuje. Bez používania jednej hemisféry je náš mozog napoly invalid. Vyvážená súhra obidvoch polovíc mozgu je preto nevyhnutná.

 

Vysvetlím toto prepojenie hemisfér na príklade: keď bežcovi zviažete napr. ľavú ruku a ľavú nohu, tak nepobeží len tak „napoly“, ale po pár krokoch spadne. Alebo bude pomaličky a s veľkou námahou  skákať na jednej nohe ….  Obidve strany potrebujú vzájomne spolupracovať . A to platí aj pre náš mozog.

Pri vykonávaní tých istých rutinných úkonov sa náš mozog takmer vôbec nenamáha. To znamená, že ako keby sme používali už vytvorené neurónové obvody. Ak vystavíme mozog novým situáciám alebo úlohám, začnú sa vytvárať nové neurónové obvody.

 

 A ako prinútiť naše dve polovice mozgu, aby spolu komunikovali? Pri vykonávaní tých istých rutinných úkonov sa náš mozog takmer vôbec nenamáha. To znamená, že ako keby sme používali už vytvorené neurónové obvody. Ak vystavíme mozog novým situáciám alebo úlohám, začnú sa vytvárať nové neurónové obvody.

 

 

 

15 tipov na tréning Vášho mozgu:

 

1. Skúste písať inou rukou  - ak ste pravák, skúste občas použiť ľavú ruku a naopak. Prinútite svoj mozog naučiť sa niečo nové a tým zlepšíte jeho funkciu.

2. Umývajte si zuby naopak dajte si kefku do druhej ruky než obvykle zvyknete. Svoj mozog už aj týmto jednoduchým trikom trénujete.

3. Športujte – športy s nutnosťou rýchlej orientácie – napr. tanec, basketbal, … alebo vytrvalostné športy – rýchla chôdza, beh, turistika, aerobic. Čím ste viac fit, tým lepšie vám to bude myslieť. Cvičením  zlepšujete aj svoj kardiovaskulárny systém zodpovedný okrem iného aj za zásobovanie mozgu kyslíkom.

4. Hrajte šach – rozvíja schopnosť predvídať, zvažovať viaceré postupy a porovnávať ich následky.

5. Žonglujte – žonglovaním sa veľmi zväčšuje počet spojení medzi jednotlivými oblasťami v mozgu a zväčšuje sa aj jeho kapacita! Podľa odborníkov sa po ročnom cvičení žonglovania môže zvýšiť výkon mozgu až o 30 %.  A to už stojí za to. Skákanie na domácej trampolíne – vyskúšajte a uvidíte, že budete viac tvoriví, konštruktívni a budete hovoriť viac „k veci“

6. Robte činnosti so zapojením všetkých zmyslov- napr. maľovanie, ručné práce, ….

7. Rozprávajte dvoma jazykmi- ak budete denne rozprávať aspoň v dvoch jazykoch, spravíte pre svoj mozog viac, akoby ste riešili hlavolamy a krížovky. Podľa výskumov, u ľudí, ktorí hovoria viacerými jazykmi a denne ich používajú, sa demencia prejavuje v priemere o štyri roky neskôr ako pri ľuďoch, ktorí žiadny cudzí jazyk neovládajú.

8. Meditujte  - keď meditujete, znamená to, že v podstate študujete ako Váš mozog pracuje. Všímate si svoje myšlienky, učíte sa ich vypúšťať, začínate chápať, ako myšlienky a pocity vznikajú. Ľudia, ktorí pravidelne meditujú, zakaždým zistia, že sa o sebe niečo nové naučili. Okrem toho- meditácia redukuje stres, čo sa hodí snáď každému z nás.

9. Hrajte hry - najlepšie hry, pri ktorých si trénujete odhadovanie, matematické schopnosti, čítanie mysle iných a pamäť. Je vedecky dokázané, že u ľudí, ktorí sa pravidelne venovali interaktívnym hrám alebo krížovkám štyrikrát do týždňa, sa znížila pravdepodobnosť Alzheimerovej choroby a demencie až o 75% v porovnaní s tými, ktorí sa hrali len raz do týždňa alebo vôbec. 

10. Neustále sa niečo učte  - neprijímajte informácie z okolia len pasívne, ale pracujte s nimi, premýšľajte o nich a učte sa. Neustále učenie je fantastický spôsob, ako si precvičiť šedú kôru. Ak milujete hudbu, tak sa učte texty svojich obľúbených piesní alebo sa hoci aj naučte mená všetkých dinosaurov a precvičujte si ich hraním so svojimi deťmi 

11. Rozprávajte kvetnaté príbehy s pointou -mozog precvičujete aj vtedy, ak rozprávate kvetnaté príbehy s pointou. Vtedy ste totiž nútení prepájať svoj vlastný svet s vlastnými myšlienkami a pocitmi. A to je akoby váš mozog dvíhal činky. Zamerajte sa na detail. Nepovedzte len: “Stretla som kamarátku.” Spomeňte si, ako vyzerala, akú mala náladu a potom celú situáciu dajte do vzťahu so sebou, svojimi pocitmi a myšlienkami. Uvedomujte si, prečo pre vás jednotlivé detaily boli dôležité. Práve tieto detaily a prepojenia sú kľúčom k posilňovaniu mozgu.

12. Navštívte múzeum – choďte občas do múzea a vypočujte si odborný výklad. Sústreďte sa a snažte sa zapamätať si čo najviac. Keď prídete domov, všetko, čo ste si zapamätali, si doma zapíšte. Ak to budete robiť pravidelne, zistíte, že vaše poznámky sú stále dlhšie a dlhšie.

13. Jedzte zdravé tuky- doprajte si čo najčastejšie esenciálne mastné Omega 3 kyseliny, pretože vďaka nim sa váš mozog lepšie okysličuje a bunkové membrány sa udržujú v dobrom zdraví. Jedzte dostatok orechov, avokáda a rýb alebo si dajte za lyžičku čistého rybieho oleja. Ulahodíte tak svojmu srdiečku i mozgu.

14. Vypnite televízor – tento bod sa vám asi nebude páčiť, ale televízia prispieva k zleniveniu Vášho mozgu, nakoľko pri pozeraní TV informácie len pasívne prijímate. Alebo pri TV trávte iba minimum času …

15. Pozerajte televízor potichu- hlasitosť televízora znížte tak, aby hral celkom potichu. Budete sa tak musieť oveľa viac sústrediť, aby ste ho počuli. V prípade, že už počujete dobre, znížte opäť hlasitosť.

 

 Hlavná zásada je:  aby ste svoju myseľ neustále zamestnávali.

 

 

 

 

 

Zdroj:  Internet - blog