Choď na obsah Choď na menu
 


Receptár č.2


 

 

Zemiakové  lokše

 

 

3..jpg

 

 

Suroviny:

 

     Zemiaky, soľ, hladká múka

 

Postup prípravy:

 

     Zemiaky uvaríme v osolenej vode v šupke. Necháme ich potom vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Pridáme trochu soli, hladkej múky a vypracujeme cesto. Urobíme valček a nakrájame na jednotlivé časti. Jednotlivé časti rozvaľkáme na pomúčenej doske na placku. Placku pečieme na suchej teflonovej panvici z oboch strán. Upečenú lokšu potrieme z oboch strán rozpusteným maslom.

 

                    Prajem dobrú chuť !

 

 

 

 

 

Likér z bázy čiernej - liek

 

 

 

 2 litre bobúľ bázy čiernej s 1 litrom vody rozvaríme a necháme vychladnúť.

 Potom precedíme a vymačkáme cez gázu.

 Pridáme 1kg cukru a povaríme 5 minút.

 Potom pridáme 2 balenia vanilkového cukru a povaríme 3 minúty.

 Nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice mletej zrnkovej kávy a povaríme 2  minúty.

 Necháme vychladnúť a znovu scedíme cez gázu.

 Potom pridáme 0,5 litra rumu a ešte raz cez čistú gázu prelejeme.

Likér plníme do fliaš, uzavrieme a skladujeme v chladničke.

 

 Spolu s rumom z 2 litrov bázy je cca 2,5 litra nápoja.

 

 

 Ako liek sa užíva 10 dni ráno 1 polievkovú lyžicu, týždeň prestávka a potom opakujeme.

 

 

 

 

 

 

  Vianočné zázvorové koláčiky

 

 

  Suroviny:

 

2 hrnčeky / ¼  litrové/ hladkej múky

1 hrnček cukru

170 g tuku HERA

2 ČL sódy bikarbóny

½  ČL soli

1 PL /zarovnaná/ sušeného zázvoru

1PL /zarovnaná/ mletej škorice

1 vajce

¼  hrnčeka melasy /ja som použil sirup/

2-3 baličky vanilkového cukru na obaľovanie

 

 

  Pracovný postup:

 

Zmiešame si všetky sypké suroviny: múku, sódu bikarbónu, soľ, zázvor a škoricu. Do zmäknutého tuku pridáme cukor a ručným šľahačom vyšľaháme, Pridáme melasu /sirup/ a opäť vyšľaháme. Nakoniec pridáme vajíčko a ešte chvíľu šľaháme. Prisypeme sypké suroviny a vypracujeme na tuhšie cesto. Necháme masu na chladnom mieste odstať.

 

Potom tvarujeme rukami guľky o priemere 2-2,5cm a obaľujeme vo vanilkovom cukre. Guľky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie tak, že medzi guľkami musí byť medzera aspoň 5cm.

 

Pečieme pri 180 st. 10-12 minút. Koláčiky necháme vychladnúť na plechu tak 1-2 minúty a potom ich poukladáme na rošt – mriežku, kde bude dobrý odvod teplá aj zo spodku. Koláčiky po úplnom vychladnutí je najlepšie skladovať v sklenenej dóze, vydržia tak dlhšie.