Receptár č.2
Zemiakové lokše
Suroviny:
Zemiaky, soľ, hladká múka
Postup prípravy:
Zemiaky uvaríme v osolenej vode v šupke. Necháme ich potom vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Pridáme trochu soli, hladkej múky a vypracujeme cesto. Urobíme valček a nakrájame na jednotlivé časti. Jednotlivé časti rozvaľkáme na pomúčenej doske na placku. Placku pečieme na suchej teflonovej panvici z oboch strán. Upečenú lokšu potrieme z oboch strán rozpusteným maslom.
Prajem dobrú chuť !
Likér z bázy čiernej - liek
2 litre bobúľ bázy čiernej s 1 litrom vody rozvaríme a necháme vychladnúť.
Potom precedíme a vymačkáme cez gázu.
Pridáme 1kg cukru a povaríme 5 minút.
Potom pridáme 2 balenia vanilkového cukru a povaríme 3 minúty.
Nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice mletej zrnkovej kávy a povaríme 2 minúty.
Necháme vychladnúť a znovu scedíme cez gázu.
Potom pridáme 0,5 litra rumu a ešte raz cez čistú gázu prelejeme.
Likér plníme do fliaš, uzavrieme a skladujeme v chladničke.
Spolu s rumom z 2 litrov bázy je cca 2,5 litra nápoja.
Ako liek sa užíva 10 dni ráno 1 polievkovú lyžicu, týždeň prestávka a potom opakujeme.
Vianočné zázvorové koláčiky
Suroviny:
2 hrnčeky / ¼ litrové/ hladkej múky
1 hrnček cukru
170 g tuku HERA
2 ČL sódy bikarbóny
½ ČL soli
1 PL /zarovnaná/ sušeného zázvoru
1PL /zarovnaná/ mletej škorice
1 vajce
¼ hrnčeka melasy /ja som použil sirup/
2-3 baličky vanilkového cukru na obaľovanie
Pracovný postup:
Zmiešame si všetky sypké suroviny: múku, sódu bikarbónu, soľ, zázvor a škoricu. Do zmäknutého tuku pridáme cukor a ručným šľahačom vyšľaháme, Pridáme melasu /sirup/ a opäť vyšľaháme. Nakoniec pridáme vajíčko a ešte chvíľu šľaháme. Prisypeme sypké suroviny a vypracujeme na tuhšie cesto. Necháme masu na chladnom mieste odstať.
Potom tvarujeme rukami guľky o priemere 2-2,5cm a obaľujeme vo vanilkovom cukre. Guľky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie tak, že medzi guľkami musí byť medzera aspoň 5cm.
Pečieme pri 180 st. 10-12 minút. Koláčiky necháme vychladnúť na plechu tak 1-2 minúty a potom ich poukladáme na rošt – mriežku, kde bude dobrý odvod teplá aj zo spodku. Koláčiky po úplnom vychladnutí je najlepšie skladovať v sklenenej dóze, vydržia tak dlhšie.