Choď na obsah Choď na menu
 


ZDRAVIE z Božej lekárne

C E S N Á K

cesnak.jpg

 

 

Cesnak má množstvo terapeutických vlastností a má univerzálne využitie. Pravdepodobne pochádza zo Strednej Ázie. Poznali ho už aj starovekí Gréci a Egypťania, kde zohrával dôležitú úlohu pri rituáloch a využívali ho aj v liečiteľstve proti rôznym chorobám.

Liečivé účinky cesnaku

Cesnak je prírodné antibiotikum a má mnoho pozitívnych účinkov pre telo človeka. Bojuje proti plesniam, vírusom, parazitom a baktériám a podporuje tvorbu bielych krviniek. V cesnaku nájdete kľúčovú aktívnu látku alicín, ktorý sa tvorí z aliínu. Má výraznú cesnakovú arómu a pôsobí proti bežným infekciám, ako je prechladnutie, chrípka a kvasinková infekcia. Dokáže taktiež zničiť nebezpečné mikróby, ktoré sa podieľajú na vzniku tuberkulózy alebo MRSA (Staphylococcus aureus odolný proti meticilínu). Alicín je éterický olej, ktorý potláča tvorbu tumorov, pomáha detoxikovať pečeň, prečisťovať črevá a má protizápalové účinky.

Cesnak podporuje dobrú činnosť srdca a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Pravidelná konzumácia cesnaku znižuje krvný tlak a zabraňuje lepkavosti krvných doštičiek, čo má súvis s mŕtvicami, infarktami či tvorbou krvných zrazenín. Vďaka prítomným aminokyselinám cesnak podporuje imunitný systém a je silným antioxidantom.

Síra, ktorá sa nachádza v cesnaku, pomáha uchovávať mladistvý vzhľad pokožky, nechtov a vlasov a pomáha pri tvorbe nových buniek. Pomáha aj pri liečbe celulitídy. Síra sa nachádza v alicínedialyl sulfide. Tieto látky pomáhajú chrániť pred rakovinotvornými látkami a dokonca dokážu zastaviť rast rakovinotvorných buniek, ktoré už narástli. Protirakovinové účinky majú tiež germánium a selén, ktoré nájdete v cesnaku a taktiež ajoen, ktorý sa využíva pri liečbe rakoviny kože, kedy sa aplikuje na postihnuté miesto.

Využitie cesnaku

Jeden strúčik cesnaku denne postačí na udržanie si dobrého zdravia. Cesnak sa pridáva do akéhokoľvek slaného jedla, čím mu dodáva typickú cesnakovú chuť. Je veľmi univerzálny a chutný a možno ho pridať do rôznych dusených či pečených jedál a omáčok. Ako surový sa môže pridať do šalátov a dressingov.

Živiny, ktoré určite nájdete v cesnaku:

vitamíny B1, B3, B5, B6, C

biotín, kyselina listová

železo, horčík, fosfor, zinok, selén, vápnik, jód, mangán, draslík, germánium, síra

vláknina

aminokyseliny, s-alylcysteín

éterické oleje

 

 

 

 

 

A N A N Á Sananas.jpg

Ananás patrí medzi ovocie, ktoré prináša svojou konzumáciou pre zdravie človeka mnoho zdravotných výhod. Ananás má žltú, šťavnatú a chutnú dužinu, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a prospešných enzýmov. Ak si chcete podporiť zdravie, určite by mal ananás predstavovať pravidelnú súčasť vášho jedálnička.

Ananás je bohatý zdroj mangánu

Ananás je dobrým zdrojom mangánu, minerálnej látky, ktorá je dôležitá pri tvorbe spojivového tkaniva a kostí. Mangán hrá tiež dôležitú úlohu v metabolizme tukov a sacharidov a taktiež ovplyvňuje vstrebávanie vápnika a reguluje hladinu cukru v krvi. Okrem toho, mangán je dôležitý a nevyhnutný pre správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy. 1 šálka ananásovej šťavy obsahuje 2,56 mg mangánu, čo je 128 percent odporúčanej dennej dávky.

Ananás a vitamín C

Ananás je výborným zdrojom vitamínu C. Jeden pohár ananásovej šťavy obsahuje 23,87 mg vitamínu C, čo predstavuje 40 percent odporúčanej dennej dávky. Vitamín C patrí medzi vitamíny, ktoré sú vo vode rozpustné. Svojimi antioxidačnými vlastnosťami pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím pomáha znižovať riziko vzniku aterosklerózy a ochorení srdca. Vitamín C taktiež môže prispieť k zníženému riziku vzniku rakoviny hrubého čreva a znížiť zápalové ochorenia kĺbov.

Ďalšie vitamíny obsiahnuté v ananáse

Šálka ananásu obsahuje 76 kalórií, čím sa ananás zaraďuje medzi zdravé a nízkokalorické potraviny s vysokým obsahom vlákniny. V jednej šálke je 0,14 mg tiamínu, vitamínu B1, ktorý je potrebný pre tvorbu energie a taktiež je potrebný pre správne fungovanie svalov, nervov a srdca. Ananás taktiež obsahuje 0,13 mg vitamínu B6, pyridoxínu, ktorý pomáha odbúravať z tela bielkoviny a má zásadný význam pre zachovanie zdravia červených krviniek, nervového systému a imunitného systému.

Bromelaín v ananáse

Ananás obsahuje bromelaín, ktorý podporuje dobré trávenie a zlepšuje metabolizmus. V klinickej štúdii vedenej S. Brienom a jeho kolegami sa zistilo, že bromelaín má analgetický a protizápalový účinok, vďaka čomu sa ukázal ako vhodný pri liečbe osteoartrózy. Avšak na potvrdenie je potrebné vykonať ďalšie štúdie.

 

 

 

 

 

 

 

P I S T Á C I E

pistacie.jpg

 

Pistácie rastú ako domáca plodina na Blízkom východe a v strednej Ázii, taktiež v Stredomorí a na juhu Spojených štátov. Sú cenené pre svoju typickú chuť. Majú typickú “pistáciovú” zelenú farbu a sú drahšie ako iné oriešky. Pistácie možno konzumovať buď surové alebo pražené.

Pistácie, rovnako ako väčšina orechov, obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov. Avšak, solené pistácie majú vysoký obsah sodíka, v porovnaní so surovými pistáciami.

Kalórie a sacharidy obsiahnuté v pistáciách

Štvrtina šálky surových pistácií obsahuje približne 173 kalórií, väčšina z kalórií pochádza z tukov. Rovnako ako väčšina orechov, aj pistácie majú nízky obsah sacharidov a jedna šálka ich obsahuje len 8,5 gramu sacharidov, z čoho je obsah vlákniny 3,2 gramu.

Pistácie a bielkoviny

Štvrtina šálky pistácií obsahuje 6,2 gramu bielkovín, čo predstavuje 13 percent pre mužov a 11 percent pre ženy odporúčanej dennej dávky bielkovín na deň. Hoci pistácie neobsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, obsahujú predovšetkým arginín a fenylalanín. Fenylalanín zlepšuje náladu, znižuje bolesť a obmedzuje chuť na jedlo, zatiaľ čo arginín pomáha zlepšovať imunitný systém.

Tuky v pistáciách

Štvrtina šálky pistácií obsahuje 14 gramov tukov a väčšina z nich je tvorená zo zdravých polynenasýtených a mononenasýtených tukov. Pistácie neobsahujú cholesterol a trans-tuky. Obsahujú fytosteroly, ktoré zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu v črevách.

Antioxidanty v pistáciách

Pistácie sú bohaté na množstvo antioxidantov v porovnaní s inými orechami, akými sú beta-karotén, vitamín E a luteín.

Zdravá vláknina v pistáciách

Pistáciové orechy sú dobrým zdrojom vlákniny. Vláknina je dôležité pre zdravé fungovanie tráviaceho systému a pomáha znižovať riziko vzniku srdcových ochorení a cukrovky. Muži by mali denne skonzumovať priemerne 30-38 gramov vlákniny a ženy okolo 21-25 gramov vlákniny. Zvýšená konzumácia pistáciových orieškov vám dopomôže zvýšiť aj príjem vlákniny.

Pistácie sú bohatým zdrojom minerálnych látok

Pistácie majú širokú škálu minerálov, ako je meď, mangán a fosfor. Jedna šálka pistácií obsahuje 44 percent odporúčanej dennej dávky medi, ktorá je nevyhnutná pre zdravé kosti, pri tvorbe červených krviniek a kolagénu. Šálka pistácií obsahuje viac ako 20 percent odporúčanej dennej dávky fosforu a 15  percent mangánu. Mangán je dôležitý pri tvorbe kostnej hmoty a pri metabolizme cholesterolu a fosfor pri uchovávaní energie v organizme. Jedna šálka pistácií dodáva telu viac ako 10 percent odporúčanej dennej dávky draslíka a horčíka.

Vitamíny a pistácie

Pistácie obsahujú málo vitamínu A, C a E, avšak sú bohaté na vitamíny skupiny B. Jedna šálka pistácii dodáva organizmu 40 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu B6 a viac ako 20 percent tiamínu. Vitamín B6 pomáha pri metabolizme aminokyselín a glykogénu. Tiamín, teda vitamín B1, pomáha pre správne fungovanie trávenia, chuti k jedlu a na správne fungovanie mozgu. Pistácie obsahujú v malých množstvách taktiež kyselinu listovú, biotín, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú.

Pistácie pomáhajú udržať zdravé oči

Karotenoidy zeaxantín a luteín pomáhajú udržať zdravie očí. Obsah týchto karotenoidov je v pistáciách vyšší, ako v iných orechoch. V pistáciách sa tiež nachádza beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a ten podporuje zdravie očí.

 

 

 

 

 

 

C H R E N

chren.jpg

 

Chren sa tradične využíva v kuchyni pre svoju ostrú a pikantnú príchuť, ktorá sa výborne hodí na dochutenie jedál. Chren má však okrem typickej chrenovej chuti aj množstvo zdraviu prospešných výhod pre organizmus.

Nutričná hodnota chrenu

Jedna polievková lyžica chrenu obsahuje približne 7 kalórií a 0,1 g tuku. Chren obsahuje približne 0,18 g bielkovín, obsah sacharidov je približne 1,69 g a vlákniny 0,5 g. Veľkosť tejto porcie obsahuje tiež 3,7 mg vitamínu C, 9 mg kyseliny listovej, 5 mg fosforu, 8 mg vápnika, 37 mg draslíka a 4 mg horčíka.

Chren a rakovina

Štúdia uskutočnená na Univerzite v Illinois v roku 2005 dospela k záveru, že chren môže pomôcť pri boji s niekoľkými druhmi rakoviny. Je tomu tak, pretože chren obsahuje významné množstvo glukozinolátov. A práve glukozinoláty zvyšujú schopnosť detoxikovať pečeň od karcinómov. Taktiež môžu potlačiť rast už existujúcich rakovinových nádorov. Glukozinoláty možno nájsť aj v brokolici, nie však v takej koncentrácii ako v chrene.

Uvoľnenie dutín chrenom

Konzumácia chrenu alebo chrenovej omáčky výrazne pomáha pri upchatých dutinách a taktiež sa zmierňujú príznaky sínusitídy. Ak máte problém s upchatými dutinami, pridajte do jedálnička chren. Viackrát za deň si dajte jednu čajovú lyžičku chrenu, čím si zmiernite príznaky upchatých dutín. Treba si však dať pozor na ostrosť chrenu, kedy sa vám po konzumácii môžu nahrnúť slzy do očí a taktiež sa spustiť nádcha. Je tomu tak, pretože sa dutiny čistia.

Chren a infekcie močových ciest

Pri liečbe infekcií močových ciest sa ako podporná liečba môže konzumovať chren. Chren prispieva k rýchlejšiemu vylučovaniu moču a tým aj vyplavovaniu infekcie.

 

 

 

Zdroj: Internet